„Тесла“ трябва да повиши заплатите в завода си край Берлин

NetNews

Американският производител на електрически автомобили „Тесла“ (Tesla) ще трябва да повиши заплатите, за да привлече служители и работници за новия си завод край Берлин, обяви високопоставен представител на германските профсъюзи, предаде Ройтерс.

Наемането на персонал за така наречената „Гигафабрика“ в Грюнхайде, която започна работа през март тази година, не върви по план. Това се казва в изявление на Биргит Дийц, ръководител на представителството на най-големия германски профсъюз „И Ге Метал“ (IG Metall) за федералните провинции Берлин, Бранденбург и Саксония.

„Тесла“ иска да наеме около 12 000 души до края на тази година. За да постигне тази цел, ръководството на компанията трябва скоро да увеличи трудовите възнаграждения“, отбелязва Дийц. Тя добавя, че в профсъюза са получили оплаквания от настоящи служители в завода на „Тесла“, че компанията предлага по-високи заплати на новите хора, които иска да назначи. Поради това разликата в заплатите на квалифицираните работници може да достигне до почти 20 процента. Тази практика заплашва „да наруши добрите взаимоотношения в предприятието“, предупреждава профсъюзният лидер.

От другата страна на океана, бивши служители на „Тесла“ в САЩ заведоха съдебен иск срещу корпорацията, съобщи Ройтерс. Те твърдят, че решението на управата на компанията да предприеме масови съкращения нарушава федералното законодателство, защото компанията не е отправила 60-дневно предизвестие за уволненията.

Съдебният иск е заведен в щата Тексас от двама бивши работници, които твърдят, че са били уволнени от „Гигафабриката“ на „Тесла“ в Спаркс, щата Невада. В иска се казва, че от завода са съкратени повече от 500 души.

В началото на месеца глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa „Тесла“ Илон Мъск обяви, че има „имa много лoшo пpeдчyвcтвиe зa иĸoнoмиĸaтa“, поради което трябва да бъдат съкратени 10 процента от служителите на компанията. Милиардерът е обявил това в имeйл дo мeниджмънтa на „Тесла“, видян oт Ройтерс.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Роден младежи национал подписа с гранд от Израел

Младежкият национал на България – Йоан Стоянов, ще играе за израелския гранд Апоел Беер Шева от следващия сезон. Новината бе официално обявена от клуба. Десният бранител ще струва €180 млн., по данни на Transfermarkt, а договорът му ще е за 4 години, когато официално трансферният прозорец бъде отворен на 1 […]