В САЩ одобриха лекарство за отслабване

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

За първи път от 2014 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри лекарство, което осигурява непрекъснат контрол на теглото при възрастни със затлъстяване. Лекарството, наречено Wegovy (Семаглутид), е предназначено за пациенти с индекс на телесна маса (ИТМ) над 30. Семаглутид е одобрен първоначално през 2017 г. за лечение на диабет тип 2 и се произвежда от компанията Novo Nordisk.

Проблемът с разработването на ефективно лекарство за контрол на телесното тегло е особено актуален в САЩ, където над 70% от гражданите са със затлъстяване или с наднормено тегло, което допринася за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Проучването в Wegovy продължи 4 години при четири групи пациенти, броят на които възлизаше на повече от 4 100 души. Някои от субектите (1 500 души) са получавали плацебо.

Загубата на тегло след лечение с инжекции до 2.4 mg Wegovy на седмица в продължение на 68 седмици е средно 12.4% от общото телесно тегло, или средно 15 kg за всеки пациент, приемащ лекарството. След проведени тестове, по време на които е получен обнадеждаващ резултат, лекарството е одобрено от FDA.

Wegovy се основава на принципа, че Семаглутид стимулира производството на инсулин в организма, като имитира работата на хормона GLP-1, който засяга областите на мозъка, които регулират апетита и ситостта. Дозата на лекарството трябва постепенно да се увеличава в продължение на 16-20 седмици до 2.4 mg веднъж седмично, за да се намалят страничните ефекти (гадене, диария, повръщане, запек, коремна болка и други) от стомашно-чревния тракт.

Wegovy ще струва около $ 1000 на месец и ще осигури 10-15% загуба на тегло за пациенти с висок ИТМ и без противопоказания. Прессъобщение от FDA обаче показва, че ефективността от използването на Wegovy може да бъде постигната само със строга диета, както и с редовна физическа активност в продължение на 2.5 часа седмично.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Еърбег за велосипедисти (ВИДЕО)

Велосипедистите остават най-уязвимите участници в движението в днешните мегаполиси. Защитното оборудване на велосипедистите е ограничено до каска и не предпазва от наранявания на врата, гърдите, корема и гърба, които могат да бъдат получени при инцидент. Сега, индивидуална въздушна възглавница, направена във вид на обикновено яке и създадена от ентусиасти от […]