Електрически „летящ автобус-дирижабъл“ със скорост 530 км/ч и товароносимост до 4,5 тона (ВИДЕО)

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Разработчиците на модерни превозни средства периодично се позовават на устройства от миналото, съживявайки ги на ново технологично ниво. Американският стартъп Kelekona (Ню Йорк) представи концепцията за междуградски "летящ автобус" във формата на дирижабъл, задвижван от електричество и способен да превозва до 40 пътници.

Дребните летящи градски таксита, способни да превозват до двама пътници, на практика се превръщат в реалност в няколко града по света днес. Концепцията Kelekona обаче предвижда превоз на голям брой пътници между градовете. Общата товароносимост на електрическия дирижабъл Kelekona ще бъде 4 500 кг, устройството ще може да извършва вертикално излитане и кацане и да достига максимална скорост от около 530 км/ч.

Композитни материали и алуминий от самолетен клас ще бъдат използвани за производството на корпуса на Kelekona, който е с форма на капка. По-конкретно дизайнът на устройството е направен под формата на леко сплескана капка със сферична предна част и изтъняваща кърма.

Електрическият дирижабъл Kelekona се задвижва от четири мотора, които предават въртящ момент на лопатки с променлив ход, способни да променят оста на закрепване и вектора на тягата, което позволява вертикално излитане, и след това преминава към увеличаване на хоризонталната скорост на полета. Батерийните пакети на дирижабъла са сменяеми, което ще осигури значително увеличаване на автономността на полета, намалявайки времето за подготовка преди него.

Стартъпът Kelekona е основан от бивши служители на водещи световни компании като Ford, GM, Tesla, Hyperloop, Delphi и дори НАСА. Към днешна дата не са известни подробни технически спецификации и не се съобщава за капацитет на батерията, който да поддържа работата на такова летящо превозно средство. Няма информация и за времето и плановете за по-нататъшно развитие на концепцията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Политолог: Бойко Рашков си позволява недопустими квалификации по отношение на прокуратурата

Нови словесни престрелки между служебния министър на вътрешните работи и бившия министър-председател. "Свидетели сме на политическо противопоставяне. Правото е предвидило правила, по които ако има данни, да се направят проверки, ако има сигнал – да се самосезира прокуратурата. Останалите членове на правителство са толкова ярко изразени политически фигури, явно доц. […]