Идва ли краят на механичните скоростни кутии

NetNews

Европейското законодателство измисля все повече рестрикции по отношение на безопасността на автомобилите и в тази връзка помощните средства за шофиране се увеличават непрекъснато. Някои от тях ще станат задължителни. Точно както ESP беше обявен за задължителен преди години, сега автономното аварийно спиране ще стане задалжително от следващата година. Това важи за Европа и се отнася за всички нови модели превозни средства. Тази технология е широко разпространена и днес, но все още не се инсталира систематично.

Проблемът обаче е с автомобилите с механични скоростни кутии. Аварийното спиране привежда екстремно колата в покой за да избегне челен удар, но педалът на съединителя не е натиснат и двигателят спира. Този проблем не важи за автомобили с автоматична скоростна кутия, където AEB (Автономно аварийно спиране) е много по-лесно за интегриране.

Аварийното спиране не е единственото устройство, което е трудно да се комбинира с педала на съединителя. Адаптивният регулатор с функция Stop & Go, много полезен при задръствания и по скоростните магистрали, но също така съществен за прилагането на автономно шофиране, също не работи добре с механична трансмисия.

Subaru потвърди пред Automotive News Canada, че ако северноамериканското законодателство изисква автономно аварийно спиране, марката може да преразгледа позицията си за механична скоростна кутия, която все още е в каталога. Така излиза, че законовите мерки ще доведат до трайна тенденция за изчезване на механичните скоростни кутии.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Възрастна двойка загина при катастрофа край Видин

Катастрофа между две леки коли е станала тази сутрин на околовръстния път на Видин при разклона за село Рупци, съобщиха от МВР. Сигналът за злополуката е постъпил на тел. 112 в 7.57 часа. След удара двата леки автомобила излезли от пътното платно и се преобърнали извън пътя. Загинал е 82-годишен […]