Пет грешки при използването на ръчна спирачка

NetNews

За някои шофьори механичната ръчна спирачка е не само полезна система за улесняване на работата на автомобила, но се използва и по време на спортно шофиране, за управление на колата в завой. Знаете ли обаче, че при дрифт върху механизма на ръчната спирачка има огромно натоварване. Нерядко това води до разтягане или скъсване на жилото, както и до по-бързото износване на спирачните накладки. Най-опасното обаче е, че ако надцените шофьорските си умения, можете да започне неконтролирано плъзгане на автомобила, което е много трудно да бъде овладяно.

Експертите също така отбелязват, че забравянето на дръпната ръчна спирачка също е доста често срещано явление. Вероятно почти всеки шофьор е започнал да кара поне веднъж, забравяйки да свали ръчната спирачка. Невниманието може да причини бързо износване на накладките и до прегряване на спирачните дискове/барабани. Освен това скоростната кутия и силовият агрегат са силно натоварени, което очевидно няма да увеличи експлоатационния им живот.

Специално внимание трябва да се обърне на "ръчната" през зимата. Например, ако след автомивка оставите колата на ръчна спирачка и последва рязко захлаждане, накладките вероятно ще замръзнат. В този случай е по-добре да оставите колата на първа предавка (при механични трансмисии) или в режим на паркиране (при автоматични скоростни кутии). Ако попаднете в неприятна ситуация, при която накладките на ръчната са замръзнали, можете да опитате да загреете механизма с топла вода, като я излеете върху барабана или диска. Много шофьори обичат да натягат ръчната спирачка до край, буквално докато имат достатъчно сила. От това действие няма нужда. Експертите напомнят, че при правилно настроен механизъм ръчната спирачка трябва да се изтегля нагоре с около 3-4 щраквания.

Обаче, ако оставите колата на наклон над 10 градуса, силата на ръчната спирачка може да не е достатъчна и автомобилът може да тръгне по склона. Също така, ако оставяте колата неподвижна за дълго време, например в гаража, включете на предавка и не дърпайте ръчната спирачка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полицаи дебнат пред дома на журналист след гостуването му в ТВ 7/8

Полицаи пред дома на журналиста Стоян Тончев след вчерашното му участие в телевизия ”7/8”. За това съобщи самият той в социалните мрежи. Според разказа на Тончев от ранни зори патрулки дебнат пред дома му, като няколко пъти униформени са звъняли на вратата. Само преди седмица Тончев стана жертва на поредна […]