Разработена е невропротеза за превръщане на човешките мисли в текстови съобщения (ВИДЕО)

NetNews

Американски учени създадоха устройство, което улеснява процеса на комуникация за хора, които са претърпели инсулт или други заболявания, които са засегнали мозъка и са лишили пациента от способността да изразява мислите си.

Първият в света интерфейс мозък-компютър (невропротезиране), който позволява на пациента да изписва съобщение чрез преобразуване на мозъчните импулси в текст, е създаден от учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF).

В експеримента за разработване на алгоритъма са участвали хора с нормална реч, но подложени на мозъчна операция, както и пациент с кодово име BRAVO 1, който след инсулт напълно е загубил способността да формулира мислите си.

Системата изследва и декодира сигналите, идващи от гласовия тракт, използвайки матрица на електрода. В същото време гласните и съгласните звукове са разделени и са създадени модели за определяне на конкретни думи.

На пациента BRAVO 1 е даден набор от 50 думи за решаване на ежедневни задачи, а в мозъчната кора е имплантиран специален електрод. В продължение на няколко месеца учените наблюдават нервната активност на мозъка на пациента, когато се опитва да произнася контролни думи. В същото време изкуствен интелект сравнява тези данни с предварително изградени модели, за да определи думите.

В резултат на това при изпълнение на контролна задача BRAVO 1, състояща се от създаване на изречения от 8 думи, е постигнат феноменален резултат, позволяващ на пациента да комуникира със скорост от 18 думи в минута, а точността на разпознаване на думите е около 74%.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Само една суперплатформа за всички бъдещи VW-та

С течение на времето следващото поколение мехатронна платформа SSP (Scalable Systems Platform) на Volkswagen Group ще спомогне за значително намяляване на комплексността на продуктите. Като наследник на платформите MQB, MSB, MLB, както и на MEB и PPE, това високотехнологично решение ще разшири консолидацията от три технологични платформи за ДВГ модели […]