Учените намалиха биологичната възраст на мъжете чрез промяна на хранителния режим

NetNews

Много учени се опитват да решат проблема с подмладяването на човешкото тяло с помощта на различни технологии и лекарства. Учени от Йейлския университет проведоха експеримент, по време на който получиха обнадеждаващи резултати, доказващи възможността за намаляване на биологичната възраст на човек чрез промяна на графика на съня, въвеждане на научно обоснована диета, използване на умерена физическа активност и нормализиране на процеса на почивка.

Тестването се извършва в продължение на 8 седмици. В експеримента участват 43-ма физически здрави мъже на възраст от 50 до 72 години. Учените променят хранителния режим на субектите, нормализират процеса на почивка и сън и въвеждат определени физически дейности. Към диетата са добавени пробиотици и фитонутриенти.

Резултатът от двумесечното проучване показа, че такива промени имат положителен ефект върху намаляването на биологичната възраст на доброволците. Средно мъжете са били „подмладени“ с три години в сравнение с контролната група, чиито членове продължават да се придържат към традиционния си график на живот – без диета и физическа активност.

Според изследователите храната, начинът на живот и хранителните добавки, които водят до промени в метилирането на ДНК (не структурата на гените се променя, а тяхната динамика), могат също да повлияят на онези ДНК групи, които са отговорни за процеса на стареене и свързаната с възрастта деградация на тялото.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Събарят сграда в центъра на голям град

Окончателно събарят детска градина „Каменица“ в район „Централен“. В момента улица „Хан Аспарух“ в затворена от двете страни, за да се избегнат евентуални инциденти при срутването на сградата. Обезопасени са и тротоарите в близост, като са поставени ограничителни линии. Очаква се след час багерът да изравни сградата със земята, уточнява […]