ТМТ/ПТГ „Иван Райнов” – Ямбол след демократичните промени

NetNews

С днешната публикация продължаваме поредицата материали, посветени на 75-годишния юбилей на Техническата гимназия в Ямбол. Демократичните промени заварват ямболския Техникум по механотехника като утвърдено, престижно и предпочитано учебно заведение. През 1991 година учителският съвет при ТМТ възстановява патронното име на училището -„Иван Райнов“, като жест на благодарност към дарителя Иван Райнов, завещал в последния миг от живота си повече от два милиона лева за построяване на гимназия в Ямбол.

Училището бързо се адаптира към реалностите на времето. От 1994 г. в ТМТ се осъществява икономическо обучение по „Мениджмънт”, паралелно с избраната техническа специалност, което дава втора професионална квалификация на учениците.

През 1996 г. за първи път в страната в ТМТ се въвежда новата професия –  „Техник–технолог на художествени изделия от метал” по идея на бивши и настоящи учители на техникума със съдействието на художници и дизайнери. Подготвят се специалисти, готови да продължат богатите български традиции в областта на художествените занаяти.

През учебната 1997-1998 г. в ТМТ се обучават 730 ученици в 33 паралелки. Учителската колегия се състои от 74 учители с висше и полувисше образование, част от които са носители на 1 и 2 клас-квалификация, следдипломна специализация и публикации  или са автори на научни публикации  и технически нововъведения.

За из­к­лю­чи­тел­но доб­ра ра­бо­та през юби­лей­на­та 1997 г.  пе­да­го­ги­чес­ка­та ко­ле­гия на ТМТ е наг­ра­де­на със „Зла­тен Герб на Ям­бол“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Rammstain представиха новия си албум ZEIT (ВИДЕО)

Поздравени предварително от списание Revolver за „мощното, но балансирано звучене“ и водещите сингли “Zeit“ и “Zick Zack”, новият албум на RAMMSTEIN e официално тук. Осмата студийна колекция на берлинската нойе дойче херте група излезе точно три години след премиерата на предшественика си, неозаглавеният им албум от 2019 г. Въпреки голямата […]