Това е най-изолираният народ на света (СНИМКИ)

NetNews

Животът на едни от най-отдалечените острови на планетата, които все още се обитават само от коренните си жители, беше разкрит и запечатан на лентата на известен фотограф.

Изключително изолираните Маршалови острови са една от най-непокътнатите стари цивилизации, където местните племена живеят почти недокоснати от развиващия се свят.

Островите са пръснати в средата на Тихия океан, на 1400 км от най-близката известна туристическа дестинация – Таити, във Френска Полинезия.

Световноизвестният фотограф Джими Нелсън е известен със снимките си на племена и коренни жители от цял свят. Той е посещавал Маркизките острови два пъти. От 12-те острова само 6 са обитавани, но всички са богати на зеленина и красиви планински пейзажи, които вдъхновили известния роман „Островът на съкровищата“.

Островитяните са развили дълбоко усещане за своето наследство. Те се придвижват предимно на коне. Телата им са покрити със символични племенни татуировки, а съвременните татуировки, каквито ги познаваме сега, произхождат именно от тези острови, твърди Нелсън.

„Това е една красива част от света, която е относително непокътната от развиващия се свят. Трябва да положите голямо усилие, за да стигнете до там. Намира се на 4 часа със самолет от Таити, така че не е най-популярната дестинация“, разказва британецът, цитиран от „Daily Mail“.

„Много малко хора всъщност са прекарали време там. Тези обаче, които са си направили труда да отидат, го правят с любов и състрадание и любопитство към тези острови. Когато пристигнете, ще ви отнеме много време наистина да изградите връзка с островитяните и тяхната култура“, добавя той.

„Жителите на Маркизите не говорят никакъв английски, така че ще трябва да намерите други начини да общувате с тях. Трябва да им покажете, че сте търпеливи и че сте любопитни към тяхната култура. Но оттам нататък ставате наистина много емоционални и истински разпалени, когато започнете да формирате връзка с тях. Тогава и само тогава можете постепенно и деликатно да започнете да правите портетни снимки на хората и да уловите какъв е наистина животът там“, посочва фотографът.

Джими, който е прекарал по 6 седмици на островите при всяко от своите пътувания, добавя: „Моята мисията е да показвам такива снимки на света. Правя го, за да споделя красотата и състраданието на тези човешки същества, допуснали ме в тяхното богато наследство и култура. Те са свързани с корените си“.

Първите заселници на Маркизки острови са били полинезийците, като от археологически доказателства, се смята, че са пристигнали преди 100 г. пр.н.е. Етнологични и лингвистични доказателства предполагат, че вероятно са пристигнали от района на Тонга и Самоа.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Jimmy Nelson (@jimmy.nelson.official)

Островите са получили името си от испанския изследовател Алваро де Менданя де Нейра, който ги достига на 21 юли 1595 г. Той кръщава островите на своя покровител Гарсия Хутардо де Мендоса, Маркиз на Канете, който е бил вицекрал на Перу по това време. Менданя посещава първо острова Фату Хива и след това Техуата, преди да продължи към Соломоновите острови.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Jimmy Nelson (@jimmy.nelson.official)

От всички големи островни групи в Тихия океан, Маркизките острови претърпяват най-голям спад на населението в резултат на заболявания, донесени от европейските изследователи, като населението от над 100 000 жители през XVI век намалява до около 20 000 до средата на 19 век и до малко над 2000 до началото на 1900 г.

В момента там живеят около 9 000 души. На четири от 6-те обитавани острова има летища. Маркизите са спирка и на круизните кораби, чиято изходна точка е Таити.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Георги Михайлов: COVID инфекцията не е от най-опасните

''И в Свищов, и в Гоце Делчев виждаме едно напрежение на здравната система, което до голяма степен е създадено отвън. Повечето болни не се нуждаят от болнично лечение, те могат да се лекуват у дома, това е истината. Градусът на стреса трябва да спадне, защото здравната система ще блокира''. Това […]