Този продукт съдържа много повече витамин С от лимоните

NetNews

Едва ли има човек, който да не е чувал за витамин С. Само леко да ни заболи гърлото или да кихнем и веднага близките ни казват: "пий витамин С".

Витамин С или аскорбинова киселина изпълнява множество функции в човешкия организъм. Той увеличава значително усвояването на желязо (Fe), участва в образуването на костите, зъбите и тъканите.

Помага при заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, необходим е за производството на стресовите хормони, подобрява устойчивостта към инфекции, помага при високо кръвно налягане, атеросклероза и рак.

Много важно е да се знае, че този витамин не може да се образува в човешкото тяло, поради което е нужно да бъде внасян чрез храната или на таблетки. Витаминът е водноразтворим и излишните количества се изхвърлят от тялото посредством отделителната система.

Как човек си набавя този витамин?

Макар да си мислите, че лимоните са най-добрият начин, оказва се, че има други продукти, много по-богати на витамин С.

Така например добре познатият червен пипер е един от най-добрите източници на витамин С за организма ни. Концентрацията на веществото в червения прах се оказва, че е много повече, отколкото в лимоните например.

Червените чушки са и мощен антиоксидант – те съдържат витамин В6 и витамин А, които са важни за енергийния метаболизъм. Те намаляват нивата на холестерол и триглицериди в кръвта и подпомагат загубата на тегло.

Освен това лютите чушки има и капсаицин- съединение, отговорно за техния лют вкус. То е силно болкоуспокояващо средство и помага за засилване на имунната система. Също подпомага отварянето на дихателните пътища и изчистването на натрупания секрет.

Все пак трябва да се отбележи, че прекомерната консумация на люти чушки може да причини киселини, стомашни болки и диария. Важно е и как се съхранява стритият червен пипер. Той трябва да се държи на хладни места, като най-подходящ за целта е хладилникът. Ако в съда проникне влага, афлатоксините (които са канцерогенни) могат да се увеличат и в крайна сметка да доведат до рак на черния дроб.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Песков: Русия е категорично против политизирането на ситуацията с COVID ваксините

Русия е категорично против политизирането на ситуацията с ваксините срещу коронавируса. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като Вашингтон обяви, че ще се опита да убеди Бразилия да се откаже от закупуването на първата руска ваксина „Спутник V“. Дмитрий Песков определи като егоистичен и безперспективен опита някои държави […]