Томислав Дончев: Не предвиждаме промени в данъчния модел

NetNews

Надявам се за основните политически сили да не е валиден въпросът в каква геополитическа траектория трябва да се движи страната ни. За съжаление и такива формации има. Днес трябваше да представим програмата на ГЕРБ. Като всеки политически документ програмата е отворена за дискусия. Това е инструмент да бъдем по-демократични и да направим документа по-добър. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на среща на ГЕРБ с BESCO за представяне на политиките на ГЕРБ в сферата на иновациите.

Той каза, че избягва да бъде типичен политик и да дава обещания по време на избори. Съобщи, че няма да има реформа в данъчната политика: „Ние не предвиждаме промени в данъчния модел. Не обмисляме въвеждане на прогресивно данъчно облагане. Не трябва да бъдат наказвани хората, които работят повече“. Това ще доведе до укриване на данъци според Дончев.

Той каза обаче, че има готовност за диалог в промяна на данъчните съотношения между местни данъци и централни.

Вицепремиерът определи програмата като балансиран микс между нови и стари приоритети. Въпреки това според него има сектори като здравеопазване, образование и енергетика, които имат нужда от спешни реформи: “Продължаваме това, което беше фокус през последните години“. Няма да се поколебая да се боря за реализацията на всяко добро решение, завърши Дончев.

„Аз съм много щастлив, че работим с вас. Постигнахме първия ни съвместен успех по линия на стартъп визата“, каза министърът на икономиката Лъзчезар Борисов. Той поясни, че тази виза се дава за участие в компании в България. Според него мерките в помощ на бизнеса са дали резултат за малките и средни предприятия. Борисов анонсира, че в програмата на ГЕРБ се залага приоритет за стартъп за бизнеса.

Фондът за начално финансиране вече е активен през Фонда на фондовете. Активна е и новата гаранционна процедура през Фонда на фондовете. През нея също се подпомагат стартиращи компании. В новия програмен период ще има акцент върху стартъпите и иновативното предприемачество, заяви икономическият министър.

Според Дончев възможността да се отвори ветрилото за финансиране на нови компании е реална и трябва да се направи. Финансирането само през банки и европейски програми определи като закостенял модел: „От гледна точка на либерализиране на възможностите за инвестиции в пенсионните фондове – това е интересна идея, която може да се обсъди.“

По темата за електронното управление той каза, че страната ни има прогрес, който обаче не е достатъчен: „Успели сме да либерализираме редица нови сектори – подаване и отчитан на проекти, обществени поръчки“. Според него има две големи предизвикателства – електронната идентичност и преформатирането на удостоверителните документи в машинно-четивен формат. Като пример даде удостоверението за брак.

Дончев обърна внимание на плана за възстановяване и устойчивост: „Освен него имаме не по-малък ресурс в оперативните програми“. Публичното финансиране на стартъпи трябва да бъде балансирано като лекарство, защото „предозирането може да бъде отрова“. Неговите опасения за публичното финансиране са свързани с преразходване на финанси.

Той цитира доклад, според който България има огромен потенциал не само в сферата на информационните технологии, но и в мехатрониката.

Лъчезар Борисов отговори на въпроси на Саша Безуханова като каза, че програмата на ГЕРБ залага дигитализация на бизнеса. По темата с кръговата икономика заяви, че тя също е включена в приоритетите. Той съобщи, че се планира да бъдат финансирани 116 стратъпи. През Фонда на фондовете ще има няколко милиона, които да бъдат на разположение на бизнеса.

В дискусията се включи и образователният министър Красимир Вълчев като заяви, че най-голямото предизвикателство пред икономиката в следващите години е, че излизащите в пенсия ще бъдат много повече в сравнение с младите, които навлизат в пазара на труда. Той съобщи, че ще има недостиг на кадри в технологичната сфера. Заради това е въведено стимулиране на приема в такива специалности в университетите. „С голяма увереност казвам, че след години ще има повече професии, които изискват дигитални умения“.

Според него ще има нужда от повече дигитална креативност и граждански знания. Важен елемент на програмата е ориентацията към образователните иновации: „Няма как да възпитаме иновативно възпитани ученици, ако методите на преподаване не са интерактивни“. Той каза, че се провежда реформа в образованието, която цели преминаване от знания за факти към функционална грамотност.

Изкуствата са важни, защото те развиват иновативност и креативност. Според него бизнесът трябва да преподава в училищата, защото това ще провокира децата да учат повече за високите технологии. Целта е да се създадат отворени образователни ресурси по всички теми и компетентности. По този начин ще се интегрира формално и неформално образование.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шефът на Toyota предупреди Apple за производството на коли

Шефът на японската компания, Akio Toyoda даде интервю пред японски медии в което направи интересен коментар относно Apple и желанието им да се включат в автомобилната индустрия. Toyoda каза, че цялото автомобилно общество се радва и ще посрещне добре новите играчи, които искат да се включат в бизнеса с автомобили, […]