Транспортният министър сезира ЕК за тапите по границите

NetNews

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров изпрати писмо до еврокомисаря по транспорта Адина Валян. В писмото се посочва, че въпреки общите усилия за реализиране на Зелените коридори при преминаване се наблюдават тревожни ситуации на някои гранични контролно-пропускателни пунктове в рамките на ЕС, включително между България и Румъния. Това съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Българските камиони се редят на дълги опашки и трансграничното движение на стоки между България и Румъния е силно възпрепятствано. Българските транспортни компании понасят финансови загуби и срещат затруднения при изпълнението на стопанската си дейност поради проблематичното преминаване.

Министър Георги Тодоров посочва, че мерките за контрол не трябва да възпрепятстват непрекъснатостта на икономическата дейност и следва да запазят функционирането на веригите на доставки. Безпрепятственият превоз на товари е от решаващо значение за осигуряването наличността на стоки, по-специално стоки от първа необходимост.

Министърът е уверен, че мерките следва да останат пропорционални и координирани, за да се избегне прекъсването на превозите. Той призовава еврокомисаря за спешна защита на свободния трафик и за поддържане на функционирането на Зелените коридори между България и Румъния, за да се гарантира безпрепятственото движение на стоки и основни услуги във Вътрешния пазар.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Руска централа ще започне производство на водород

„Колската АЕЦ е избрана за пилотна площадка за създаване на тестов комплекс за производство на водород и третирането му“, съобщи на пресконференция директорът на централата Василий Омелчук. Съоръжението е предпочетено по няколко причини – произведената електроенергия надхвърля използваната в мрежата, заради ниската ѝ стойност, както и наличие на цялата необходима […]