Тревоги в бизнеса: Задълбочава се проблемът с липса на квалифицирани кадри

NetNews

Високата инфлация и последствията от войната в Украйнасе са се отразили значително на българския бизнес, показва проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

„Процентът от малките и средни предприятия казва, че усещат негативното влияние на инфлацията. Това не е неочаквано, това се вижда и в един друг въпрос, който им зададохме – най-големите пречки пред развитието на техния бизнес. Най-срещаният отговор е липсата на квалифицирана работна ръка, след него – високите цени на суровините и високите цени на енергийните носители“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков.

Пред Bulgaria ON AIR Таков
заяви, че инфлацията засяга огромна част от малките и средни предприятия. Един от начините за справяне е увеличаване на стойността на крайния продукт или услуга, а това рефлектира върху крайния потребител.

„Върху инфлационния натиск оказва влияние и увеличаването на работната заплата. То е неминуемо, но това стимулира инфлационни процеси. Няма универсално лекарство или рецепта за справяне с инфлацията. Зависи от сектора, сферата на дейност и кондицията на самата компания. Процентът е много голям, но не е нещо стряскащо. Не е изненада предвид високите нива на всичко“, коментира изпълнителният директор на ИАНМСП.

„Проблемът с кадрите е от най-сериозните, подчерта гостът и допълни, че през последните години той се задълбочава. „Единственият начин да бъде решен този проблем е да привнесем работна ръка. Не само квалифицирани, ние нямаме обща работна ръка. Безработицата е на ниско ниво. За да расте икономиката ни, по оценка на работодателските организации, трябват десетки, да не кажа и стотици хиляди хора, които няма как така бързо да дойдат“, каза Таков.

Само за миналата година има 16 000 новорегистрирани заети лица от трети страни, стана ясно от думите на госта.

Освен негативните неща има и положителни, сподели той. „Огромен процент от компаниите са оптимисти за бизнес средата през 2023 г. Положителни резултати видяхме и в начина на подкрепа, която искат да видят от държавата. Един от най-търсените видове за подпомагане е технологичната модернизация, дигитализацията. Следващите програми са точно в насоките, които се очакват от предприятията“, обяви изпълнителният директор на ИАНМСП.

Гледайте целия разговор във видеото

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Меджидиев се оплака на еврокомисаря, че ненужни ваксини гълтат пари за строителство

Здравният министър Асен Меджидиев отново се оплака в разговор с еврокомисияря по здравеопазавне Стела Кириакиду, че ненужните ваксини срещу Covid-19 гълтат огромен финансов ресурс и е ирационално той да продължи да бъде заплащан. Особено на фона на форсмажорни обстоятелства, които генерират и други неотложни разходи. „Отново заявяваме, че имаме прекомерно […]