Трибют на живо за рождения ден на Джон Ленън

NetNews

На 35-ия си рожден ден Джон Ленън получава безценен подарък – Йоко Оно ражда синът им Шон, много чакано дете. Това се случва в Ню Йорк. Ако беше жив Джон щеше да навърши 81, а синът му днес става на 46.

Тази година 9 октомври – светлата дата за всички меломани по света ще бъде отбелязана с онлайн трибют в чест на Ленън, който ще се излъчва на живо, а събраните средства ще отидат в War Child. Това е мрежа от три независими неправителствени организации: War Child UK, War Child Holland и War Child Canada, всяка от които юридически и финансово независима, но споделяща обща мисия-подкрепа на деца и млади хора, засегнати от въоръжени конфликти, пише сайтът life.dir.bg.

View this post on Instagram

A post shared by Sean Ono Lennon (@sean_ono_lennon)

Трибютът е озаглавен "Dear John", домакин ще бъде водещият от BBC Боб Харис и ще включва много специални гости, които ще изпълняват кавъри на Ленън и "The Beatles" и ще отправят "лични послания за мир и любов".

Лайв стриймът ще бъде се предава по blurredvision.weeps.com. Организатор на събитието е Сеп Осли от бандата "Blurred Vision". Билетът за достъп струва 5 лири. Това е второто поред подобно честване на рождения ден на легендарния музикант, а каузата е скъпа за Сеп, който избягал от разкъсания от войната Иран като малко дете в края на 80-те години.

В инициативата ще се включат актьорът Мартин Фрийман, барабанистът на "Guns N' Rosses" Мат Соръм, писателят Ървин Уелш ("Трейнспотинг"), модният дизайнер Пам Хог, световния шампион по снукър Марк Уилямс, известния певец и китарист, 80-годишният Джо Браун и дъщеря му Сам Браун, прочула се с хита "Stop", работила и с Джордж Харисън. Също така певецът Скот Матюс, изпълнителките Клои Фой и Бейби Сол, колегата им Люк Френд, певецът Мин, певицата Джо Харман, Елес Бейли, Жасмин Роджърс, Скот Маккейън, Гавин Кондър, Лора Евънс и други.

Биография

Джон Уинстън Ленън се появява на бял свят на 9 октомври 1940-та г. в 18,30 часа в Ливърпул в семейството на Джулия и Алфред Ленън. Баща му отсъства по време на раждането му, защото е на фронта. Името "Джон" е избрано от сестрата на Джулия, Мими Смит, а второто е предложено от самата майка, в чест на тогавашния министър-председател на Великобритания Уинстън Чърчил.

Майка му Джули се омъжва за Фреди Ленън като на шега – без дори родителите ѝ да подозират. Церемонията минава набързо и младото семейство изкарва "един малък следобед" в кино "Трокадеро", където Джулия работи като разпоредителка. На другата сутрин корабът, на който служи Алфред Ленън, отплува за САЩ. Семейството често е разделено и когато Джон навършва 5, баща му дори прави опит да го отвлече в Нова Зеландия. Точно когато взима детето от леля му Мими, на вратата се появява майката. Фред я моли да тръгнат всички заедно и да започнат живота си отначало. Джулия отказва категорично.

View this post on Instagram

A post shared by Sean Ono Lennon (@sean_ono_lennon)

"Тя искаше само Джон. Спорихме дълго и накрая предложих да оставим Джон да реши", разказва бащата. Малкият се чуди кого да избере. Тича ту при татко си, ту се хвърля към майка си. Накрая избира бащата и Джулия си тръгва. Когато вече е на улицата, Джон я догонва и остава с нея. Баща му го вижда за последен път. 18 години по-късно Джон държи ръката на майка си, докато тя умира след тежка автомобилна катастрофа. Чак след още 12 години успява да излее болката си от нейната загуба в песента "Mother". "Смъртта на мама беше най-тежкият момент в живота ми", казва Ленън. Тъкмо тя подбужда у него любовта към музиката – пускала му записи на Елвис Пресли, учила го да свири на банджо и му купила първата китара.

Джон е отгледан от леля си Мими Стенли и мъжът ѝ Джордж Смит, които нямат деца. Джулия се омъжила повторно и грижите за Джон поверила на сестра си.

View this post on Instagram

A post shared by Sean Ono Lennon (@sean_ono_lennon)

На 9 октомври 1980-а Ленън навършва 40. Издава албума "Double Fantasy" десет дни преди Марк Чапмън да си купи пистолет в Хонолулу. Дава интервю за "Playboy" и за "Rolling Stone" по случай излизането на албума след пет години творческо мълчание. Това се случва в деня, в който Чапмън каца в Ню Йорк. На 8 декември в 17 часа Чапмън взима автограф от Ленън върху обложката на албума. Фотографът от Ню Джърси Пол Гореш запечатва на лентата си този миг. После Джон и Йоко отиват на записи. Връщат се, слизат от колата, тогава Чапмън извиква Джон по име, той се обръща в тъмнината и пет куршума, изстреляни от метър и половина, потъват в тялото му. Смъртта му е регистрирана още при приемането в болницата "Рузвелт", но лекарите цял час се опитват да го върнат към живот, въпреки че е загубил 80% от кръвта в тялото си.

Факти

View this post on Instagram

A post shared by Sean Ono Lennon (@sean_ono_lennon)

Според статия в BBC, Шон не е подозирал, че баща му е част от "The Beatles", докато един ден не видял татко си като анимационен герой в "Yellow Submarine", по телевизора в дома на приятелче. Шон е дълго чакано бебе, Йоко е имала спонтанни аборти, разказвал е Ленън пред сп."Rolling Stone" и затова пет години, до 1980-та, музикантът се грижи предимно за семейството си и оставя творчеството настрана.

Сред малко известните факти за него са, че е пеел в църковния хор в църквата

"Свети Петър" в Ливърпул и е бил бойскаут. Рисувал е много добре.

Първата песен, която Ленън се научава да свири като тийнейджър е "That"ll Be the Day" на Бъди Холи.

Джон не харесвал гласа си, и имал навика да презаписва песните си. Той често искал от продуцента на бандата Джордж Мартин, да коригира гласа му и казвал: "Не можеш ли да го направиш по-гладък, с кетчуп или нещо подобно?!"

Ленън бил запален играч на "Монополи". Носел си играта, където и да отидел, в самолета или хотелската стая. Понякога искал да залага истински пари. Най-много държал на имотите Boardwalk и Park Place. Не се вълнувал толкова дали ще спечели, стига да тези две места да са негово притежание.

Запитан кой е най-добрия текст, който някога е писал, Джон отвърнал: "Това е лесно. "Всичко, от което се нуждаеш, е любов".

Първият музикален инструмент в живота на Ленън е хармониката от чичо му Джордж. По-късно майка му го учи да свири на банджо.

Бил е изключен от училище заради порно. Когато директорът на училището показва на Джон списанията, открити в стаята му, той просто казва: "Може ли да си ги взема обратно, моля".

Обичал да се вози е градския транспорт. Той обаче е предпочитал да се вози на покрива.

Пресли е оказал голямо влияние на младия Ленън. "Без Елвис нямаше да има "Beatles", казва по-късно той.

Основава първата си група "Quarrymen" в тоалетната на училището. Едно от първите им участия е било на камион.

Ленън е известен с антивоенните си настроения, отразени в творчеството му и песни като "Give Peace A Chance" и "Imagine".

Когато пристига в Ню Йорк през 1971 г. ФБР го поставят под наблюдение, защото от администрацията на президента Никсън се опасявали да не призове младите хора да гласуват срещу него.

Не посмели да го депортират, за да не разгневят феновете му и да се получи точно така – да се настроят и гласуват срещу Никсън.

Джон Ленън е искал да има магаре. В детството му разходката с магаре е била едно от забавленията на плажа.

През 2013-а купиха родната къща на Ленън в Ливърпул по телефона от САЩ за почти половин милион лири, тройно повече от първоначалната цена. Той е живял до 5-годишна възраст в 4-стайния дом от червени тухли на ул. "Нюкасъл роуд" 9. В търга участваха многобройни поклонници на Ленън от Великобритания и други европейски страни, Северна Америка, Австралия.

На вечеря с продуцента Джордж Мартин след разпада на "The Beatles" заявява, че не му харесва нито една песен на групата и иска да ги презапише всичките.

Все още не е ясно какво е направила Йоко Оно с праха на Джон.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тошко Йорданов атакува ДПС и Кирил Петков

„Не мисля, че България ще избере президент от ДПС. Те са неприемлива партия за българите, заради нещата, които направиха”. Това заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ" в студиото на „На фокус с Лора Крумова” по NOVA. „Според мен те издигнаха свой кандидат за президент, за да може номерът на […]