Туризмът пак се оплаква от заповедите на МЗ

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

През целия период на COVID кризата туристическият бизнес, въпреки многократните опити, не успя да осъществи ползотворен контакт с Министерство на здравеопазването (МЗ), така че да могат представителите на туристическия сектор да могат да спазват правилата, но и да работят. Това подчертават в писмо до служебния здравен министър Стойчо Кацаров, икономическия Кирил Петков и туристическия Стела Балтова във връзка с последните нови условия за влизане в страната на български и чужди граждани и отражението ѝ върху туристическия сектор от най-голямото обединение на индустриалния туристически бизнес – Алианс на Туристическата Индустрия в България (АТИБ).

От бранша казват, че продължават да работят без ясна визия какво ще се случва във времето напред и трябва да гадаят каква ще е следващата заповед на МЗ. Всяка промяна в обстановката и всяка произлязла и несъгласувана с тях заповед до момента е нанесла материални щети, които за съжаление остават винаги и само за сметка на туристическия бизнес, който за пореден път напомня, че не работи вече от година и половина. С последната заповед са поставени в състояние на невъзможност туризма да работи, но в същото време няма категорична забрана, която да доведе до икономическо подпомагане. Ако това е целта, то икономиката на България я очаква много мрачно бъдеще.

Обръщайки се към икономическия министър Кирил Петков от АТИБ подчертават, че, действията от страна на администрацията и програмите, които уж са в помощ на бизнеса, превръщат работещи в туризма от професионалисти в оперативни счетоводители без реално да подпомагат най-пострадалият от кризата сектор на българската икономика – туризмът.

От АТИБ припомнят, че браншът не може да бъде кредитиран от банковите институции, тъй като никой не можа да разбере, че туризмът е специфична дейност и изисква специално внимание.

В писмото си от най-голямото професионално обединение в туризма подчертават, че ресорният им министър Стела Балтова не е оправдала очакванията на бизнеса.

Вече трети месец те се опитват да покажат техните проблеми, които ги притискат сега и в този момент. За съжаление това, което виждат в отговор е бъдещи инициативи, за бъдещи моменти, когато туризмът е в една нормална среда, която в настоящия момент не се знае кога ще я има. При решаването на част от проблемите им са щели да доведат запълняемост на морските курорти и да не се допусне да има летен сезон с повече от 30% затворени хотели, с повече от 85% неработещи туроператори, с повече от 80% неработещи екскурзоводи, с 90% спрял автобусен парк на случайния превоз и най-вече с повече от 50% безвъзвратно загубен обучен персонал. Дори и сега при тази толкова унищожаваща бизнеса заповед, отново нямаме реакция от МТ, подчертават от АТИБ.

Те искат среща с министъра на туризма, за да се начертае стратегия и общ план на действие за реакция в COVID среда. От туризма са в пълна готовност за да очертаят належащите проблеми и да предложат работещи решения.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тайван иска да работи съвместно с Израел в борбата с дезинформацията и кибератаките

Тайван има желание и е в състояние да работи с Израел в борбата с кибератаките и дезинформацията, като същевременно укрепва глобалното сътрудничество в сродните области – това заявиха тайванските министри Джоузеф Ву и Одри Танг. Според министрите, Тайван е изправен пред около 30 милиона кибератаки на месец, включително и многократни […]