Туристи масово не се застраховат при разходка в планината

NetNews

Туристи масово не си правят застраховка при разходка в планината. Тя покрива разходите при спасителни акции в планината – издирване, оказване на първа помощ от планинските спасители и транспорт до медицинско заведение. Акцията може да струва от 700 до 2000 лв., предаде БНТ.

"За 2020 година има само 150 направени застраховки, а за 2021 година – само 5, въпреки че сме в зимен период и караме ски", коментира управителят на застрахователна компания Орлин Тимов. Цените им остават символични – 2,50 лв. за три дни и 20 лева за цяла година.

Туристи отговарят, че не правят такава, тъй като не предприемат рискове в планината и разчитат на застраховките от своите лифт карти. Други пък отиват само за няколко часа и не смятат, че такава им е необходима.

"Да, правя си за цяла година, защото освен зимни спортове, лятото карам колело и ходим доста на планина. Препоръчвам на всеки да си направи зимна застраховка", заяви трети.

От планинските спасителни служби са категорични, че винаги оказват помощ на пострадали в планината без значение дали те имат застраховка, или не.

"Ние не питаме човека дали има застраховка, или не. Интересува ни къде и какво се е случило, колко души са пострадали и какви са травмите им, за да знаем какъв екип да тръгне. Ако човекът няма застраховка, заплащат разноските, има си протокол. Цените са различни, в зависимост какво се е случило", обобщи началникът на спасителния отряд в Благоевград Георги Ботев, като допълни, че планинската застраховка е гаранция, че трудът на спасителите ще бъде възнаграден.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Андрей Райчев: ГЕРБ не иска четвърто правителство

Бойко Борисов е достигнал до максимума на рейтинга си и нищо не може да добавя. Това каза в предаването "120 минути" по бТВ социологът Андрей Райчев. Динамиката на тази година е странна. Според всички социологически агенции ГЕРБ води, Борисов няма какво да спечели и просто доиграва мача, играе по-защитно като […]