Туроператори протестират пред Министерски съвет

NetNews

Представители на туристическия бранш излязоха на протест пред Министерския съвет. Те настояват за различни видове държавна помощ заради извънредната обстановка. Основни искания са намаляване на ДДС за туризма на 5 процента в следващите две години, както и удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина. Организатори на протеста са обединение „Бъдеще за туризма“, съобщи БНР.

„Къде са ни парите от НАП?“, попитаха протестиращите и посочиха, че „няма финансиране“.

Ето какво заявиха още недоволни представители на бранша:

„Една година сме получили един процент от оборота си, т.е. всичко, което са получили туроператорите като подкрепа. За една година ние не работим, но поддържаме офис, продължаваме да трупаме разходи“;

„Финансирането се бави, 60 на 40 се бави, идват, но след месеци, а ние вече сме платили всичко това“;

„А парите са по всички доставчици из цял свят. Имаме нужда от подкрепа“;

„Принудихме се да вземем кредит, аз специално съм взела 4500 лв., които ми разрешиха веднага“;

„Достатъчно морално подхождаме, за да върнем парите на клиентите си. Те ни имат доверие. Сега ако правителството не ни подпомогне, не ни чуе исканията, наистина сме обречени на фалит“.

Протестът е спокоен, без скандирания. Служителите в сектора се надяват на среща с премиера.

Мерки за спасяване на сектора са недостатъчни, неефективни и декоративни, заявяват от обединението. Павлина Илиева, председател на организацията, коментира:

„Исканията ни са за ясни и конкретни срокове, в които ще се изплатят сумите и програмите, по които сме участвали“.

Необходими са 69 млн. лв. за последващо финансиране, с които да бъде учреден гаранционен фонд, средствата от който да послужат за връщане на пари към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията.

Изплащането трябва да започне след 13 март.

„Гаранционният фонд е нещото, което ще бъде нашата стабилност на нашия бранш“.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти не подкрепят протеста. Те смятат, че този подход ще генерира неравнопоставеност по отношение на подобна държавна помощ.

Димитрина Горанова от УС на АПТА заяви:

„В момента ще се възползват клиентите на едни определени туроператори, а след това всички туроператори ще трябва да правят вноски за възстановяване на сумата по фонда. Обикновено гаранционен фонд се въвежда в страните, когато секторът е стабилен“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проф. Ангелов и кметът на Свищов спасиха 10-г. момиченце от смърт

10-годишна търновка се спаси от фатален край, благодарение на бързата реакция на здравния министър проф. Костадин Ангелов, кмета на Свищов Генчо Генчев и столични медици, информира borbabg.com Момиченцето е оперирано по спешност в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, заради възпаление на апендиска, но след интервенцията вместо да се възстановява, започнало рязко […]