Турска телевизия: Може ли мобилизацията в Русия да постигне целите си

NetNews

Руският президент Владимир Путин изпраща 300 000 резервисти в Украйна, за да водят предизвикваща противоречия война срещу враг, който има много общи неща с Русия – от религия до история, коментира турският телевизионен канал TRT World на своята интернет страница.

Решението бележи радикална промяна в офанзивата на Путин в Украйна в опит да се мобилизират не само резервисти, но и цялата нация в битката на Москва срещу Киев. Но протестите срещу мобилизацията в Русия и дългите опашки от коли по руските граници, за които се твърди, че превозват резервисти, които се противопоставят на призива на Путин, показват, че планът му е изпълнен с пречки.

Експертите не са единни по въпроса дали мобилизацията на Путин ще даде резултат в дългосрочен план, тъй като много руски граждани изразиха недоволство от указа на руския президент.

„Ако всичките 300 000 резервисти бъдат разположени на украинските фронтове, това ще даде на Путин по-голям избор. Например Путин може или да изгради силна отбрана (в Източна и Южна Украйна), или да се върне към офанзивата (или и двете)“, казва Едуард Ериксън, бивш американски военен офицер и пенсиониран професор по военна история в катедрата по военни изследвания в Университета на морската пехота.

„Мобилизирането на резервите осигурява заместване на загубите, но, което е също толкова важно, предоставя на лидерите и планиращите стратегически и оперативни избори и опции, които иначе не биха имали. По-добре е да имате наличен излишен капацитет и да не се нуждаете от него, вместо да се справяте без излишен капацитет и след това да имате нужда от него“, казва Ериксън пред TRT World.

Експертът оценява, че тези резерви ще бъдат използвани за „нова пролетна офанзива през 2023 г. и междувременно добавяне на дълбочина към отбранителните линии“. Той също така напомня, че други нации, включително САЩ, също са мобилизирали резерви по време на минали ангажименти, когато „войните продължават по-дълго от планираното“ – от Корея и Виетнам до Ирак и Афганистан.

Могат ли резервистите да променят уравнението?

Докато американският военен анализатор вярва, че усилията на Путин имат шанс да успеят, изпращайки силен сигнал до украинския президент Зеленски и неговите съюзници, че Москва „удвоява“ своите стратегически инвестиции, Ериксън също се чуди защо това се случи толкова късно. „Изненадан съм, че Путин чака толкова дълго, за да направи това“, казва той.

Под нарастващия натиск на Запада заради офанзивата в Украйна, Русия се нуждае от повече сили, за да поддържа военното си присъствие в етнически разнообразни региони от Балтика до Кавказ и Далечния изток, смята Ериксън.

Но мобилизацията на Путин е изправена пред много препятствия, от проблеми с обучението до въоръжението, тъй като експертите предупреждават, че резервистите не могат да свършат работата, която професионалната армия не е успяла да свърши в Украйна досега.

Няколко експерти, с които разговаря TRT World се съгласиха, че ходът на Путин е изпълнен с опасности.

„Неопитните резервисти няма да помогнат“, казва Йоанис Коскинас, американски военен анализатор.

Мехмет Емин Коч, пенсиониран полковник от турските специални сили и анализатор по сигурността, е съгласен с Коскинас. „Не е възможно да се създадат нови части с висока бойна готовност за кратко време, като се наемат толкова много персонал и да се осигури необходимото обучение, а след това да се оборудват с необходимите оръжия и оборудване“, казва Коч.

Улас Пехливан, военен анализатор и бивш офицер от турската армия, също гледа на ситуацията подобно на Коч. „Ще отнеме време на резервния персонал да се обнови и адаптира към региона“, казва Пехливан пред TRT World.

„Принудителното включване във войната на резервисти (с военна подготовка/опит), които са участвали доброволно от началото на кризата, няма да окаже значително влияние върху изхода от войната“, добавя Пехливан.

Но дори ако резервистите получат подходящо обучение и оборудване, те може да страдат от други проблеми, пред които е изправена Русия, и частичната мобилизация на Путин не може да реши тези проблеми, според експертите.

„Сериозните проблеми с командването, контрола и логистиката на руснаците не са неща, които могат да бъдат решени със заповед за частична мобилизация“, добавя Коч.

Ериксън обаче смята, че атмосферните условия може да са на страната на Русия, в зависимост от това дали в Европа има сурова или мека зима. „Ако зимата 2022-23 г. е необичайно студена, волята на ЕС да бойкотира руския природен газ ще бъде поставена под въпрос. Така че в близко бъдеще Путин трябва да задържи територията, която има в момента, и в по-дългосрочен план да издържи до пролетта“, казва той.

„В този момент мисля, че победа за Путин означава да задържи това, което има сега, да проведе референдуми и да анексира завладените територии… последвано от някакъв вид прекратяване на огъня“, казва той.

Но Коскинас смята, че референдумите за потвърждаване на руския контрол може да ескалират нещата.

Губи ли Русия психологическото предимство?

Освен руските военни проблеми, Москва също изглежда страда от липса на национален морал да води войната в Украйна. Всяка воюваща страна може да замени загубите на персонал със свежи войски, но липсата на морал е нещо незаменимо, казва Коч.

„Не трябва да се забравя, че руските въоръжени сили дадоха надежда на собствения си народ, че ще доминират над цяла Украйна за няколко дни. Точката, до която стигнахме днес, е, че Русия не можа да постигне нито една от своите стратегически цели; армията ѝ също претърпя сериозни загуби в източната и южната част на Украйна и трябваше да се изтегли от някои региони“, казва Коч.

Тази частична мобилизация е един от важните показатели, че волята и решимостта на руския народ да се бори не е на достатъчно ниво, смята Пехливан. „Това се смята за най-влиятелният фактор при определяне на резултатите от войните“, казва той.

„Нека не забравяме, че войните са между нации, а не между армии. В допълнение към огромната военна и икономическа подкрепа, предоставена от Запада, положението на лошо обучената и деморализирана руска армия ще бъде много сложно срещу силно мотивираната и решителна украинска армия“, казва Коч.

Ериксън обобщава руската дилема с оценката, че Путин може да е хванат в капана на собствената си идея.

„Путин никога не е възнамерявал да започва дълга конвенционална война. Той възнамеряваше да проведе „специална операция“, за да свали и смени правителството на Зеленски. Мястото, където се оказа Путин в момента, е резултат от закона за непредвидените последствия. Той е затънал в дълга война с войници от руската армия, които никога не са имали мотивацията да се бият със своите съседи украинците“, казва той.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Мистър София гушна Ирина Шейк (СНИМКА)

Наше момче гушна бившата изгора на футболната звезда Кристиано Роналдо – руския топмодел Ирина Шейк, пише „Телеграф“. Става дума за носителя на титлата „Мистър София 2015“ Ивел Йорданов, който преди време бе рекламно лице на бельото на португалеца. От няколко години търновецът живее в Швейцария, където се занимава с търговия […]