Турският парламент одобри кандидатурата на Швеция за НАТО

NetNews

Турският парламент прие законопроект относно одобрението на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, основната опозиционна Републиканска народна партия и Партията на националистическото движение одобриха законопроекта, докато останалите партии се противопоставиха.

346 депутати участваха в процеса на гласуване, като 287 от тях гласуваха в подкрепа на законопроекта, а 55 гласуваха против. Премиерът на Швеция Улф Кристерсон приветства решението на Анкара. „Днес сме една крачка по-близо до това да станем пълноправен член на НАТО“, посочи шведският премиер.

Парламентарната комисия по външни работи одобри протокола относно кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО през декември, слагайки край на 19-месечното безпокойство, което обтегна връзките между Анкара и нейните западни съюзници. Очаква се държавният глава Ердоган да подпише законопроекта в близките дни.

Ратификацията на Турция ще остави Унгария като последната пречка пред Швеция, която – заедно с Финландия – поиска бързо присъединяване към НАТО след руската непредизвикана агресия срещу Украйна. Финландия вече е пълноправен член на Алианса.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Данилов: За украинските оръжия 1000 километра не са разстояние

В днешно време се извършват много атаки по военни обекти на територията на Русия – именно с оръжие украинско производство. Това каза секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов, цитиран от УНИАН. „Днес се унищожава много военна инфраструктура в Русия – именно от нашите родни […]