Турция заплаши Гърция

NetNews

В поредна ескалация на риториката, използвана от Анкара, Турция каза, че всеки възможен ход срещу Гърция би бил „акт на самозащита“, пише гръцкият вестник „Катимерини“, предаде News.bg.

Очевидно раздразнена от ясната подкрепа за Атина от страна на външните министри на Германия и Франция през последните дни по отношение на гръцкия суверенитет и суверенни права, Анкара e решила да вдигне още повече залозите, коментира изданието. Припомняйки искането на Анкара Гърция да демилитаризира своите острови в Източно Егейско море, турският министър на отбраната Хулуси Акар заплаши в понеделник с превантивни действия, ако Атина не се съобрази.

„Това не дава ли право на самоотбрана? Поставянето на оръжие пред носа ни не е ли заплаха за страната ни? каза той, докато обвиняваше Гърция в „агресивна реторика“ срещу Анкара, твърдейки, че увеличението на нейния бюджет за отбрана показва, че страната „намисля нещо“ срещу Турция. „Те си правят сметка срещу Турция по свой начин. Налице е петкратно увеличение на бюджета за въоръжение“, каза Акар пред Анадолската агенция.

Турският министър на отбраната каза, че Гърция прави всичко възможно да блокира продажбите на оръжия за Турция. „[Гърция] не само отиде в САЩ, за да им каже да не ни дават F-16, те също отидоха в Германия и ги помолиха да не ни дават подводниците“, каза Акар, докато обвиняваше премиера Кириакос Мицотакис и външния министър Никос Дендиас за „използването на агресивна реторика и агресивни действия, за да развали потенциалния положителен климат, който може да бъде създаден между двете страни“.

Междувременно, преди отплаването от южния турски бряг на сондажния кораб „Абдулхамид Хан“, говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че за Турция няма спорна зона и че въпросните твърдения са свързани с максималистичните позиции на Гърция. През последните дни Германия и Франция изразиха подкрепа за териториалната цялост на Гърция.

Френският външен министър Катрин Колона отбеляза на срещата си с Дендиас миналата седмица, че Франция е напълно солидарна срещу всички опити за подкопаване на суверенитета на Гърция и срещу всички заплахи, които биха могли да навредят на нейния суверенитет. „Затова ще останем бдителни за развитието на ситуацията и можете да разчитате на нас“, каза тя. Германският външен министър Аналена Бербок също подчерта при посещенията си в Гърция и Турция, че претенциите към гръцките острови не са приемливи.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Крум Зарков прие държавния печат от Надежда Йорданова

„Уважаема госпожо министър, за мен е чест да приема от вас държавния печат. Уважавам дълбоко усилията, които положихте като министър, мисля, че постигнахте добри резултати и ви уверявам, че екипът ми оттук нататък ще работи в дух на приемственост.“ Това заяви днес служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който прие […]