Турция повдигна световния си престиж и реноме

NetNews

Турция води доста балансирана политика и спечели доверието и на двете страни в конфликта, като в същото време успя да повдигне световния си престиж и реноме. Това коментира журналистът и външнополитически анализатор Зоя Димитрова в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV.

„Преди войната в Украйна Турция беше изпаднала в ситуация в която почти нямаше съседи с които да е в добри отношения. През последните 2 години назря кризата с Гърция. Появиха се проблеми и с традиционните арабски партньори заради ситуацията в Източното Средиземноморие и напрежението около газовите находища“, разказва Димитрова.

Сега обаче инициативите на Ердоган за мирни преговори и личните му връзки с двамата президенти възстановиха престижа на страната. Същевременно след започването на войната Турция зае много твърди позиция в НАТО, оказа подкрепа на Украйна, с която имат близки отношения още от 2014 година по въпроса за Крим, тъй като в Крим има голяма татарска общност, свързана с Турция езиково.

„Дипломатическата дейност на Турция около войната в Украйна донесе много плюсове и съживи отношенията им с важни страни като САЩ и Франция“, смята Димитрова. „Те имаха доста проблеми със САЩ заради подкрепата им за сирийските кюрди и покупката на руски системи С-400 от Турция“ припомня тя. Сега обаче е съживен механизма за сътрудничество, което стана ясно и от посещението на Виктория Нюланд в Анкара в началото на април. Възобновяват се и отношенията с Франция, с която Турция имаше много противоречия, но сега двете страни намират общ език и изразяват желание за общи усилия за спиране на войната.

Турция се превръща и във важен фактор при доставките на алтернативни източници на енергия за Европа. Вече действа транс-анадолския газопровод, който пренася газ от Азербайджан и е много добра база, от която Европа да бъде снабдявана с алтернативен газ, смята тя.

Не е тайна, че Турция има желание да се превърне в сила от много по-голям мащаб. Но по отношение на настоящите операции в Северен Ирак Димитрова не смята, че става въпрос за агресия.

Ердоган обаче се сблъсква с доста проблеми у дома. Инфлацията достигна 60% на годишна основа и живота значително се влоши, безработицата нараства. Същевременно има активизация на опозицията и според последните анкети партията на Ердоган е значително е намалила възможностите си за спечелване на изборите“, каза тя, но добавя, че до изборите все още има много време.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Стефан Янев: Партията е на финалния етап

„Надяваме се скоро да обявя (формирането на нова партия). На финалния етап сме така да се каже. Разбира се, има изисквания на закона за политическите партии, които ние трябва да се съобразим с тях. Имаме готовност. Надявам се в близките седмици това да стане“, заяви генерал Стефан Янев по повод […]