Тъжна годишнина в Гърция

NetNews

Гърция отбелязва 12 години от убийството на 15-годишен младеж от полицаи, което всяка година е повод за протести на студенти и анархисти. Поради тежката епидемиологична обстановка обаче струпването на хора е забранено и властите разположиха над 5000 полицаи в центъра на Атина.

При пълна забрана за събиране на хора заради пандемията властите очакват протестни демонстрации от студенти и анархисти в памет на убития от полицай 15-годишен младеж Алексис Григоропулос.

Вчера анархисти нападнаха полицейски участък в Атина и това доведе до бърза мобилизация на полицията в цялата страна. Метрото в Атина не спира в центъра, за да блокира събирането на хора за протести. Под охрана са и университетите, където по традиция се събират протестиращи срещу „полицейската диктатура“, както заявиха анархисти.

Опасността от безредици се засилва и от умората сред гърците след повече от месец на строги антивирусни мерки. Министърът по защита на гражданите разпореди и охрана на църковните храмове за днешния празник, като не се допуска вярващите да присъстват на литургия.

Прекратява се достъпът на хора и до манастирите в Света Гора за неопределено време е мярката, която влиза в сила от днес по решение на гръцкото правителство.

Официално националната карантина в Гърция продължава до 14 декември, но повечето от мерките ще действат до края на годината, като забраната за напускане на района по местоживеене.

Макар и бавно вече има сигнали за намаляване на броя на заразените и на починалите от COVID-19, съобщават от здравното министерство.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Видеонаблюдение във всички училища и детски градини в София до 2022 г.

Всички училища и детски градини в София ще бъдат оборудвани с камери до 2022 г. Това е заложено в новата Стратегия за сигурност на Столичната община за периода 2021-2027 г. Документът вече е пуснат и за общественото обсъждане. С него се цели засилване на сигурността на столичани, опазване на общинската […]