Тъкан, която предпазва човек в жегата

NetNews

Глобалните климатични промени на Земятаи все по-честите температурни рекорди представляват предизвикателство за човечеството. Именно поради тази причина учените разработват различни системи, които осигуряват защита от непоносима топлина.

Една от перспективните области е създаването на лични предпазни средства, базирани на използването на терморегулиращи тъкани, от които могат да се произвеждат стандартни облекла. Това технологично направление получи името – персонално управление на топлината (RTM).

Учени от китайския университет за наука и технологии Huazhong в Ухан са разработили иновативна метафабрична тъкан, която използва нанопокритие от титанов оксид (TiO2). Тъканта е покрита с тънък слой политетрафлуороетилен, способен да отразява светлинното излъчване във видимия, инфрачервения и ултравиолетовия диапазон.

Практическите тестове показват, че човешкото тяло, защитено от Metafabric, може да се охлади приблизително с 4,8 ° C повече от тяло, покрито със стандартна памучна тъкан. Тестът е проведен в провинция Гуанджоу при ясно слънчево време от 11:00 до 15:00 часа.

Учените сравняват потенциала на новата тъкан Metafabric със стандартните тъкани, използвани в облеклото. В резултат на това температурата на повърхността, защитена от Metafabric, е по-ниска от повърхността, защитена от памук с 5 ° C, еластан – с 6,8 ° C, шифон – с 7,0 ° C, лен – с 5,8 ° C и естествена кожа. – с 10,2 ° C.

Успоредно с това беше проведен експеримент с участието на доброволец, носещ жилетка, половината от която беше покрита с Metafabric, а другата половина с памук. Термокамера записва температурата отвън и отвътре на жилетката. В резултат на това температурната разлика беше 3,4 ° C отвън и около 5 ° C отвътре.

Когато използват Metafabric за покривало на столче за кола, учените са регистрирали спад на телесната температура с 30 ° C в сравнение с автомобил без защитно покритие. Разработчиците отбелязват, че тъканта Metafabric е само с 10% по -скъпа от аналозите и не изисква големи инвестиции за създаване на производство.

Понастоящем се проучва въпросът за промените в параметрите на тъканта при боядисване в различни цветове с индустриални багрила. Ако има заинтересовани инвеститори, производството на тъкани, които предпазват от топлина, може да бъде стартирано в рамките на една година.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЦИК връща депозити на партии и коалиции с над 1% подкрепа на национално ниво

Централната избирателна комисия взе решение за възстановяване на внесения депозит на партиите и коалициите, които са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво на проведените на 11-и юли предсрочни парламентарни избори. Това са общо девет формации. За участие в изборите за народни представители партиите […]