Тържествена служба бе отслужена днес в Чанаккале

NetNews

Граждани на Австралия и Нова Зеландия се присъединиха рано днес към турски и други високопоставени гости на бившето бойно поле от Първата световна война в Галиполи, за да отслужат тържествена служба в памет на войниците, загинали по време на неуспешната кампания, ръководена от Великобритания, която е имала за цел да извади Османската империя от войната, предаде Асошиейтед прес.

С изгрева на слънцето участниците запазиха минута мълчание, за да си спомнят за десетките хиляди войници от австралийския и новозеландския армейски корпус, известни като анзаци, които са се приземили на плажовете в Галиполи в Северозападна Турция.

Кампанията Галиполи е имала за цел да осигури морски път от Средиземно море до Истанбул през Дарданелите и да извади османците от войната. Десантът на 25 април 1915 г. поставя началото на ожесточена битка, която продължава осем месеца. Загиват повече от 44 000 съюзнически войници и 86 000 османски войници.

Бойните полета и гробищата в Чанаккале са се превърнали в място за поклонение за много австралийци и новозеландци, които спят на плажовете до началото на службата на разсъмване. Заради пандемията от коронавирус броят на посетителите тази година бе малък, отбелязва АП.

Смята се, че трагичната съдба на австралийските и новозеландските войски в кампанията Галиполи е вдъхновила двете нации да изградят национална идентичност, различна от британската. Денят на Анзак се отбелязва като ден на съзряването на двете нации, припомня агенцията.

Галиполи се смята и за важна повратна точка в историята на съвременна Турция. Именно в Галиполи Мустафа Кемал Ататюрк се издига като командир на турските войски и води войната за независимост на Турция и основава Турската република, припомня АП.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Секси баскетболистка качи "порно кадър" в мрежата (СНИМКА)

Изкусителната баскетболистка Валентина Виняли отново провокира феновете си в социалните мрежи. Определяната от мнозина за „най-красивата” в спорта, публикува разкрепостена снимка, на която акцентира на пищните си форми. Италианката има над 2,5 млн. последователи в социалната мрежа Instagram, а заради стройната си фигура често попада на страниците на модните списания […]