Търсят се допълнителни преброители и контрольори за Преброяване 2021

NetNews

От днес, 25 май, желаещите да участват в Преброяването на населението и жилищния фонд 2021 като преброители и контрольори могат да подават документи в общините. Крайният срок е 10 юни, а необходимите документи могат да бъдат намерени на интернет страницата на преброяването –www.census2021.bg. Това съобщиха от Националния статистически институт.

Националният статистически институт се нуждае от близо 30 000 преброители и контрольори, които бяха набрани през есента на миналата година. Заради влошената епидемична обстановка през зимата правителството отложи датите за преброяването за септември 2021 година. НСИ потвърждава възможността всички, които са били одобрени за преброители и контрольори през есента на миналата година, да се включат в преброяването през септември и началото на октомври. За освободените места се набират нови кандидати.

В периода 18 септември – 3 октомври 2021 г. преброителите ще имат право да посещават домакинствата в техния преброителен участък от 8.00 ч. сутрин до 20.00 ч. вечер, включително събота и неделя.

При Преброяване 2021 населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица.

Един преброител би могъл да изработи средно около 400.00 лв. за един преброителен участък при 50% електронно преброени, но ако преброи два или три участъка, неговото заплащане може да достигне над 1 000 лв.

Заплащането е по вече определен ценоразпис. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1.00 лв., а за преброена сграда – 0.70 лева. От преброените онлайн домакинства преброителят ще трябва да получи специален код, генериран от информационната система, като за това ще получи 0.80 лева.

Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Националния статистически институт, като преди това ще преминат специално обучение и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

Заявлението за кандидатстване за преброител или контрольор е по образец и се подава в общината, в която предпочитате да бъдете наети. Документите за кандидатстване ще могат да се изтеглят от сайта на Преброяване 2021 и в сайтовете на общините.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

7-те смъртни гряха във връзката

Някои връзки са обречени на провал от самото начало. Макар още от старта да има очевидни предупредителни знаци, много често партньорите не обръщат внимание на тях. Ето кои са признаците, издаващи че връзката ви е обречена на провал. 1. Вашето щастие е зависимо от връзката ви и отношенията с любимия […]