УАЗ със самолетен двигател

NetNews

Като истинско чудо на съветската техническа мисъл УАЗ-452 има безброй модификации и приложения. Малко от тях обаче могат да се мерят по могъщество с "буханката" с газотурбинен двигател.

Необичайната "уазка" се появява през 70-те години на миналия век като решение на разпространения проблем със стартирането на реактивните двигатели, използвани по онова време в съветската авиация. В случай на отказ фургонът служи като външен компресор за подаване на големи обеми въздух за развъртане на турбините.

Историята мълчи по въпроса защо не са внесени нужните подобрения в конструкцията на самолетните стартери, за да не възникват подобни засечки. "Мустакатият" УАЗ обаче си върши работата ефективно и изпълнява специфичната си задача чак до 2015 г.

В основата си летищната "буханка" не се различава от стандартния модел. В каросерията обаче е монтиран едновалов газотурбинен двигател ТА-6, който развърта до 24 000 об/мин.

Модификацията се произвежда серийно от предприятието "Гидравлика" в гр. Уфа и се използва за стартиране на Ту-154, Ил-62М, Ил-76, Ту-22М и Ан-22А. Служители от техническия персонал на летищата разказват, че ревът от мобилния компресор бил толкова оглушителен, че дори специалните антифони не помагали.

В същото време операторът трябвало да се намира в автомобила, за да контролира процеса от специален пулт за управление. Комуникацията с екипажа на самолета се осъществявала през интерком, предвидена била и противопожарна система.

Външните самолетни стартери се различават от стандартния УАЗ-452 по масивната предна броня, върху която са навити шланговете. Отстрани на каросерията са изрязани жалузи за по-добро охлаждане.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мила Йовович на 45 г. - чар и красота

Вчера, 17 декември, красивата Мила Йовович навърши 45 години, вижте интересни факти за живота й: Тя е Милица Богдановна, дъщеря на московчанката Галина Логинова и на Богдан Йовович, сръбски доктор от прочут черногорски клан. Родена случайно (по думите ѝ) в украинската столица Киев, тя има съветско, украинско и американско гражданство. […]