Угур Шахин – от дете на гастарбайтер до милиардер

NetNews

Той е на 4, когато пристига от Турция в Германия. Тогава баща му работел в завода на "Форд" в Кьолн. Днес Угур Шахин е един от най-богатите германци. Ето как го постигна:

Основателят на германската фирма "Biontech" Угур Шахин е вече сред 500-те най-богати хора в света, съобщават няколко германски медии. Разработената от него ваксина срещу коронавирус го превърна в милиардер. Акциите на фирмата му през тази година увеличиха стойността си с над 250%.

Състоянието на Угур Шахин се изчислява на 4,2 млрд. евро, което го поставя на 493-то място в списъка на най-богатите хора на планетата. В Германия той се нарежда дори на 34-място по богатство, отбелязва вестник "Ди Велт" и пояснява, че Угур Шахин притежава 17,3% от "Biontech", както и опции върху акции на стойност от 115 милиона евро.

Роден в Турция, израснал в Германия

Историята на Угур Шахин е пример за успешна интеграция и показва възможностите, които откриват образованието и науката в Германия, посочва в тази връзка телевизия RTL. На четиригодишна възраст Угур Шахин пристига заедно с майка си от Турция в Кьолн. Там вече работел баща му – в заводите на "Форд". По-късно Угур Шахин следвал медицина и станал лекар в университетската клиника в Кьолн. След това започнал работа в университетската клиника на провинция Саарланд в Хомбург. Именно там се запознал с бъдещата си съпруга Йозлем Тюречи.

Самият учен изглежда не се вълнува особено от факта, че вече принадлежи към клуба на най-богатите хора в света. Той неведнъж е казвал, че иска да изнамери лекарство против рака и че ще концентрира работата на своята фирма "Biontech" именно над тази цел. През 2019 Шахин получи германската награда за изследване на раковите заболявания.

През януари тази година обаче Угур Шахин и съпругата му Йозлем Туречи, която е лекарка, временно пренасочили вниманието си към COVID-19, след като прочели обезпокоителна статия за разпространението на вируса в едно семейство, което било посетило китайския град Ухан.

"Biontech" излезе на Нюйоркската фондова борса през миналата година. Тогава интересът към акциите ѝ обаче далеч не бе така голям, както днес. Тогава фирмата трябваше да емитира акциите си с минимална печалба. И все пак: след излизането на борсата Шахин притежаваше половин милиард. Днес обаче е десет пъти по-заможен.

Кой още печели от пандемията

От нарастването на стойността на акциите на "Biontech" спечели не само основателят ѝ, а и другите инвеститори в нея. Така например акционерите близнаци Томас и Андреас Щрюнгман, които притежават около половината акции на "Biontech" , вече имат 12,2 милиарда долара.

От надпреварата за създаване на ваксина спечелиха и други инвеститори – например онези, които бяха вложили пари в основния съперник на "Biontech" – "Moderna". Нейните акции повишиха стойността си с над 650% през тази година.

Германските данъкоплатци също ще извлекат ползи от това развитие. Държавният дял от собствеността на производителя на ваксина "Curevac" междувременно повиши стойността си многократно. Когато държавата закупи дялово участие във фирмата от Тюбинген, стойността ѝ се оценяваше на 1,6 млрд. евро. Днешната ѝ стойност на борсата възлиза на близо15 милиарда евро, а 17-процентовият дял на Германската кредитна банка за възстановяване и развитие, чрез която бяха закупени акциите, е нараснал на 2,6 милиарда евро.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Христо Иванов: Прокуратурата да провери откровенията на Борисов

Два сигнала внесе "Демократична България" – до прокуратурата и до НСО. С тях настояваме да бъдат проверени откровенията на Бойко Борисов пред FAZ за така наречената Мата Хари, която проникнала в правителствената вила "Секвоя", внесла между половин и два милиона евро, както и злато, и произвела компроматите като част от […]