Украйна може да преговаря с Русия за Крим, ако контраофанзивата успее

NetNews

Украйна ще бъде готова за преговори за бъдещето на временно окупирания Крим с Русия, ако украинските въоръжени сили проведат успешна контраофанзива и достигнат административната граница на полуострова с Херсонска област. Това каза в интервю за Financial Times заместник-ръководителят на офиса на украинския президент Андрий Сибиха.

Украйна се подготвя за контрофанзива в Донбас и се очаква тя да започне скоро. Подготвят се 40 000 военнослужещи в осем бригади, които ще се сражават заедно с редовните армейски части. Те ще бъдат подсилени от нови западни бойни танкове и хиляди войници, обучени от съюзниците на Украйна на тяхна територия.

„Ако успеем да постигнем стратегическите си цели на бойното поле и когато сме на административната граница с Крим, сме готови да отворим дипломатическа страница за обсъждане на този въпрос… Това не означава, че изключваме пътя за освобождаване (на полуострова – бел. ред.) от нашата армия“, каза Сибиха пред Financial Times.

Той уточни, че вариант за преговори се обсъжда единствено за територията на окупирания Крим.

Financial Times отбелязва, че думите на Сибиха са „най-ясната заявка за интерес към преговори с Русия“ от април 2022 г. насам.

Британското издание пише още, че думите на Сибиха могат да успокоят някои официални лица от Запада, които са скептично настроени към способността на Украйна да си върне полуострова. Те се опасяват, че всеки опит да се направи това по военен път може да подтикне руския президент Владимир Путин да ескалира войната и да използва ядрени оръжия.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Община „Тунджа” подменя над 2 хил. улични табели по селата

Община „Тунджа” ще монтира 2 314 улични указателни табели и 1 162 пилона във всички населени места. Доставката и поставянето на новите елементи е по проект на стойност 344 649 лева.
улица в село Веселиново община Тунджа област Ямбол