Украйна размени пленници с Русия

NetNews

Украйна е осъществила днес размяна на пленници с Русия и 7 войници и 7 цивилни се връщат у дома, обяви в онлайн пост украинската вицепремиерка Ирина Верешчук. Сред освободените военнослужещи има и жена, която е бременна в петия месец, добави Верешчук. Тя не уточни колко руснаци са били освободени в замяна.

От началото на руската инвазия двете страни на няколко пъти разменяха пленници. В четвъртък Украйна каза, че Русия е предала 33 украински войници. В интервю за Би Би Си вчера Верешчук обвини Русия, че е „депортирала“ голям брой цивилни през границата и ги използва като „заложници“. Тя уточни, че става дума за цивилни, за жени, за служители в местните съвети.

Знаем, че там има над 1000 заложници, като близо 500 от тях са жени, посочи украинската вицепремиерка. Тя допълни, че хората са държани в затвори и центрове за временно задържане в Курск, Брянск, Рязан, Ростов, предаде Франс прес.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

НАТО не вижда непосредствен риск от ядрена война

НАТО не вижда непосредствен риск от използване на ядрено оръжие от страна на Русия в Украйна, каза заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана пред телевизия Диджи 24, предаде БТА. Същевременно с безпокойство констатираме, че реториката по този въпрос се увеличава и според нас това е по-скоро елемент за психологически натиск […]