Украйна съобщи за 50 руски атаки в Донецк. Опитите на Русия да превземе Бахмут продължават

NetNews

Руските сили продължават опитите да превземат украинския град Бахмут в Донецка област, съобщи командването на украинската армия в събота. Генералният щаб в Киев каза още, че са отблъснати общо 50 руски атаки срещу Бахмут и други населени места в източната Донецка област.

Новината идва ден след заканата на основателя на руската частна армия “Вагнер” Евгений Пригожин, че ще изтегли наемниците си от Бахмут до сряда. Той обвини висши представители на руското командване за загубите, понесени от “Вагнер” в Бахмут и каза, че силите му страдат от недостиг на боеприпаси.

Киев постави под съмнение думите на Пригожин, че ще изтегли наемниците си от Бахмут. Заместник-министърката на отбраната на Украйна Хана Маляр каза, че руските сили полагат усилия да превземат града преди 9 май – датата, на която Русия отбелязва победата във Втората световна война. По думите ѝ за целта руското командване прехвърля в Бахмут нови наемници от “Вагнер”.

“Те прехвърлят сили на “Вагнер” от други бойни полета, които заменят с други щурмови отряди, които в момента се бият в района на Бахмут”, написа Маляр в Телеграм в петък.

Твърдението на Маляр противоречи на изявлението на Пригожин от по-рано в петък. Във видео, разпространено от пресслужбата му, той каза, че целта е била Бахмут да бъде превзет до 9 май, “но псевдовоенните бюрократи, които знаеха за това, буквално ни спряха боеприпасите”.

Радио Свободна Европа не успя да потвърди независимо информацията за развитието на фронта.

От месеци в Бахмут се водят най-ожесточените боеве на фронта в Украйна. „Вагнер” ръководи руския натиск за превземане на Бахмут от миналата година, но не успя да отблъсне украинските бойци, които все още държат западните части на града. Пригожин заплаши да изтегли силите си от града още в края на април.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Армията ни била единствената в НАТО без военни свещеници

Българската армия е единственият член на НАТО, който няма военни свещеници, заяви пред БНР отец Серафим от Кремиковския манастир „Св. Георги“. „На нашите бойни знамена, които днес се освещават, пише „С нас е Бог“. Българската армия, освен заради мъжеството на българските воини и заради това, че винаги е просила и […]