Унгария купува повече петрол от Казахстан

NetNews

Унгария увеличи обема на закупувания петрол от Казахстан, но транзитът преминава през петролопровода „Дружба“, заяви унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто, цитиран от ТАСС.

На пресконференция в казахстанското министерство на външните работи Сиярто уточни, че Унгария получава 65 процента от петрола си по петролопровода „Дружба“, което представлява по 20 000 тона дневно. В последно време закупуването на петрол от Казахстан е увеличено и в момента 16 процента от потребностите на страната се покриват с казахстански петрол, предаде БТА.

Унгарският външен министър отбеляза, че тези доставки се осъществяват по петролопровода през територията на Русия. „На нас ни е все едно какво мислят за нас на Изток или на Запад, за нас е важно едно – искаме да гарантираме снабдяването на Унгария с енергия, това не може да бъде поставяно под заплаха“, изтъкна Сиярто. Той допълни, че никой не може да очаква унгарският народ да плати цената за конфликта в Украйна. Дипломатът посочи, че Будапеща не гласува за санкции, които биха ограничили доставките на газ и петрол от Русия за Унгария.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Германия с три места по-надолу в тазгодишния Световен индекс за свобода на печата

Германия е с три места по-надолу в тазгодишния Световен индекс за свобода на печата, публикуван днес от неправителствената организация „Репортери без граници“, в сравнение с миналата година, предаде ДПА. Тази година Германия заема 16-о място от общо 180 оценявани държави, като по този начин страната пада с 3 места спрямо […]