Уникален ритуал и сцени от живота на готите представи „Антична Тракия“ – Ямбол на историческия фестивал в Мездра

NetNews

Уникален старогермански ритуал и сцени от живота на готите представи Сдружение „Антична Тракия“ – Ямбол на състоялия се исторически фестивал в Мездра. Късната античност и средновековието оживяха за пореден път в Археологически комплекс „Калето“, където на 29-и и 30-и май се проведе Седмият фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето – Мездра“.


Готите са имали досег с българските земи и населявалите ги народи през късната Античност и ранното Средновековие. Поради тази причина те са и сред персонажите, пресъздавани от сдружението. „Антична Тракия“ бе сред най-активните и атрактивни участници. Някои от разиграните на събитието сцени се пресъздават за първи път на подобни фестивали в България.


Във форума взеха участие повече от 70 души – индивидуални реенактори и групи за исторически възстановки от цялата страна, които пресъздадоха живота по нашите земи през късната античност, ранното и късното средновековие. Исторически реконструкции на автентичния бит, занаяти, култура и изкуство, кухня и воински умения на обществата, населявали Дунавска България през периода VII-XIV век направиха своеобразен мост във времето и пренесоха зрителите в една безвъзвратно отминала, но величава и пълна със загадки епоха. За да знаем миналото си, да ценим настоящето и да градим успешно нашето бъдеще.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Концерт-бенефис на сопраното Цветомира Гицова в ямболския Безистен

На 5 юни, събота, от 18:00 часа в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ приятелите и почитателите на сопраното Цветомира Гицова ще се насладят на нейните изпълнения в концерта-бенефис, организиран по повод 45-та ѝ годишнина на сцена.