Управляващите партии се разграничиха от Трифонов за РСМ

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Трите партии от управляващата коалиция – Продължаваме промяната, БСП и Демократична България, категорично се разграничиха от позицията на лидера на Има такъв народ Слави Трифонов за отношенията ни с РС Македония, предаде БГНЕС.

Вчера Трифонов в свой пост обвърза започването на преговорите на РСМ за членство в ЕС с отпадането на визите за САЩ и приемането на България в Шенген.

Председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров подчерта, че страната ни има ясна позиция за отношенията ни с РСМ. „Нашата позиция по отношение на РСМ е много ясна. Ние имаме стратегия как да се водят разговорите – да се водят на едно много по-интензивно ниво, на една по-широко плоскост, а не само в посока историческо минало. И така те да подпомогнат, за да сближим позициите при спазване на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. Това е позиция на коалицията и на „Продължаваме промяната“. Тези неща не трябва да се обвързват едни с други. Това не работи на международно ниво – да се обвързва едно решение с друго“, каза Гюров пред Нова телевизия.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов определи като особена ирония коментара на Трифонов. Според него падането на визите за САЩ няма отношение и не бива по този начин да се поставят нещата, но като цяло не вижда нищо лошо в изказването на Трифонов.

„Членството на Северна Македония в ЕС е важна тема за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Нека да изпълняваме договорите“, каза Атанасов, като показа, че „Демократична България“ не подкрепя идеята на лидера на „Има такъв народ“.

Зам.-председателят на Народното събрание и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин също се разграничи от изказването на Трифонов и призова за спазване на коалиционното споразумение.

„В споразумението за коалиционно управление между ПП, БСП, ИТН и ДБ е залегнала ясна позиция по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония. Тази тема остава едно от най-големите предизвикателства за България и за правителството в областта на външната и европейската политика. Поддържането на широко политическо съгласие и единодействието между институциите е ключ към успешното отстояване на българския интерес“, каза Вигенин.

Според него „свиканият от президента КСНС е добра възможност за получаване на актуална информация и споделяне на политически виждания за стъпките напред“. „Всяка дума има значение, затова разчитам импровизираните изявления на предварителен етап да бъдат сведени до минимум, за да не се създава невярно впечатление за пукнатини в българската позиция или между коалиционните партньори“, смята още Вигенин.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Булгаргаз": Ако азерският газ влезе у нас, цената ще падне 10%-15%

„Булгаргаз“ може да внася повече газ от Азербайджан по принцип, но трябва да се изгради интерконекторът между България и Гърция, който свързва газопреносната система на България с газопровода за азерски газ, или да се проведат преговори на високо ниво за алтернативни маршрути на доставки. „Булгаргаз“ прави постъпки за получаване на […]