Управляващите се договориха, за да спасят коалицията

NetNews

Лидерите на партиите от управляващата четворна коалиция във Финландия се договориха за обща политика за борба с нетолерантността и така избегнаха разпад на мнозинството, след като встъпилото в длъжност през юни дясно правителство се забърка в расистки скандали, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Новината съобщи премиерът Петери Орпо, който е лидер на победилата с малка разлика на изборите през април Национална коалиционна партия. Той посочи, че новите мерки за справянето с проблема ще бъдат оповестени скоро. Кабинетът предизвика полемика още в първите дни след идването си на власт, когато медиите изнесоха информация за писания на министри от партия „Финландците“, крайнодесен член на управляващата коалиция и втора политическа сила след изборите, които някои критици на властта определиха като расистки.

Скоро след това икономическият министър Вилхелм Юнила беше принуден да подаде оставка заради многократни препратки към нацизма, а лидерката на „Финландците“, финансовият министър Рика Пура, се извини за анонимно публикувани от нея коментари в интернет преди около 15 години, съдържащи обиди на расова основа. Договарянето на обща политика за борба с расизма е опит на Орпо да сплоти кабинета, след като една от по-малките партии в коалицията – Шведската народна партия (ШНП, партията на шведското малцинство), изрази остри протести срещу тези разкрития.

Лидерът на ШНП Анна-Мая Хенриксон обяви, че тя и председателстваната от нея политическа сила подкрепят новата политика. „Шведската фракция в парламента одобри резултатите от преговорите“, посочи Хенриксон в публикация, поместена късно снощи в социалната мрежа „Екс“ (бивш „Туитър“).

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Джони Ротън от "Sex Pistols" разказа как е преживял смъртта на съпругата си

Вокалистът на „Sex Pistols“ Джон Лайдън признава, че е пил „нонстоп“ в продължение на три месеца след смъртта на съпругата си Нора Форстър, която почина на 80-годишна възраст след двегодишна битка с болестта на Алцхаймер, пише dir.bg. Пънк легендата Джон, известен с бившия си сценичен псевдоним – Джони Ротън, се […]