Ученици от ПТГ „Иван Райнов“ – Ямбол почистват средновековната крепостна стена

NetNews

Възпитаниците на Професионална техническа гимназия „Иван Райнов” – Ямбол продължават с родолюбивата инициатива за почистване на останките от средновековната крепостна стена в града. Главни действащи лица в поредната акция бяха момчетата от 11А клас. Стената е построена в края на Х век, като неколкократно е преправяна и разширявана през ХІІ-ХІV век.

Това е и единственият археологически паметник на територията на град Ямбол от Средновековието. Макар да се намира под управлението на историческия музей, Техническата гимназия е негов символичен стопанин. Намерението на екипа на училището е, след почистването стената да бъде осветена с подходящо осветление. Това също ще бъде извършено с доброволен труд на учители и ученици, което има и приложен елемент – Електротехниката е специалност с традиции в училището, разкрита още през 1967 г.

Същевременно почистването и осветяването на средновековната крепостна стена е част от инициативите, посветени на 75-годишния юбилей от създаването на учебното заведение, който ще бъде честван идната година.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Официално: Царско село и Тони Здравков се разделиха по взаимно съгласие

Царско село и старши треньорът Антони Здравков се разделиха по взаимно съгласие. Двете страни стигнаха до споразумение за разтрогване на договорните отношения. Ръководството на клуба изрази своята благодарност за работата, която Антони Здравков и неговият екип свършиха във времето, в което бяха начело на отбора и му пожелават бъдещи професионални […]