Учени: Надхвърлихме допустимото замърсяване на планетата

NetNews
Учени: Надхвърлихме допустимото замърсяване на планетата

Снимка: Bloomberg.com

Учени от Стокхолмския център за устойчиво развитие на околната среда и Университета в Гьотеборг твърдят, че човечеството вече е надхвърлило допустимия праг на химическо замърсяване на планетата, пише „Гардиън“.

„Скоростта, с която обществата произвеждат нови химикали и ги изпускат в атмосферата, надхвърля допустимите граници, в които е възможен безопасен живот на Земята“, казва участничката в изследването Патрисия Виларубия-Гомес за изданието.

Експертите твърдят, че това замърсяване застрашава планетата на всички възможни нива. За да се забави този процес, те призовават за по-широко използване на възобновяеми материали и енергийни източници, съобщи БГНЕС.

Превишаването на допустимия праг на химическо замърсяване е петият сериозен удар по екологичната безопасност на Земята. Преди това човечеството е предизвикало твърде силно глобално затопляне, унищожило е дивата природа и биоразнообразието и е преминало прага на замърсяване с фосфор и азот, обясняват учените.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Как да го разпознаваме и избягваме ненужното законодателство от ЕС?

Независимо от многобройните опити за справяне с ненужното законодателство в ЕС то остава един от основните фактори, нарушаващи целостта на вътрешния пазар на континента. В края на 2021 г. Литовският институт за свободен пазар в сътрудничество с няколко европейски центрове, между които и Института за пазарна икономика, публикува изследването „Позлатяването: […]