Фалшивите новини за коронавируса се превърнаха във „втора пандемия”

NetNews

Ръководителят на най-голямата в света хуманитарна мрежа – Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, призова правителствата и институциите да се борят с „фалшивите новини“ за ваксините срещу COVID-19, които са се превърнали във „втора пандемия“, съобщи БНР.

Франческо Рока заяви на виртуален брифинг пред Асоциацията на кореспондентите в ООН, че „за да преборим пандемията, трябва също да победим паралелната пандемия от недоверие“, съобщи AP. Той призова правителствата и институциите да започнат да градят доверие сред населението за важността на ваксинирането. По думите на Франческо Рока в света се наблюдава „нарастващо колебание към ваксините като цяло, и към ваксината срещу COVID-19 в частност“.

Рока припомни за проучване на университета „Джонс Хопкинс“ в 67 държави, което е установило, че одобрението за ваксината е намаляло значително от юли до октомври. В четвърт от страните проучването е установило равнище на одобрение за ваксината срещу COVID-19 от около 50 процента. В Япония одобрението е намаляло от 70 процента на 50 на сто, а във Франция – от 51 процента на 38 на сто.

Франческо Рока отбеляза, че недоверието не е само „западен феномен“. По думите му проучване на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец в осем африкански държави е показало стабилен спад на възприятието за риск от заразяване с COVID-19. В Конго, Камерун, Габон, Зимбабве, Сиера Леоне, Руанда, Лесото и Кения все повече хора смятат, че вирусът не засяга младите хора в Африка, че болестта вече я няма и пандемията е свършила.

„В няколко африкански държави наблюдаваме общ скептицизъм към ваксините по принцип, с общо вярване, че чужденци използват Африка за медицински опити“, посочи Франческо Рока. Той каза, че за негова изненада, някои особено уязвими и маргинализирани групи дори не знаят за пандемията, като даде пример с Пакистан, където 10 процента от участниците в проучването не се знаели за COVID-19.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Майка и син загинаха при пожар в Севлиево

Възрастни майка и син са загинали при пожар в Севлиево, съобщиха от пресцентъра на МВР. На 30 ноември в 16:15 часа в Районното управление в града е бил получен сигнал за възникнал пожар в апартамент на ул. "Росица". В жилището са намерени починали 65-годишен мъж и неговата майка на 88 […]