Фекални води и мъртва риба в Камчия

NetNews

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен, на Басейновата дирекция "Черноморски район" /БДЧР/ във Варна и на Регионалната лаборатория към ИАОС извършиха проверка на река Камчия, във връзка със сигнал за умряла риба във водите ѝ, които са имали черен цвят, съобщиха от екоинспекцията.

След извършен оглед по течението на реката, в присъствието на подателя на сигнала, според когото, възможен източник на замърсяването е свиневъден комплекс в село Радко Димитриево, е установено наличие на мъртва риба в река Голяма Камчия, между селата Янково и Желъд.

При обхода на района на животновъдното предприятие е усетена остра миризма на свински фекалии. Експертите на РИОСВ-Шумен са огледали и района около жп линията, преминаваща под лагуната на животновъдния комплекс. Те са констатирали наличието на тръба, вкопана под нивото на терена, на около три-четири метра преди жп линията, с край – в бетонов канал, предназначен за отвеждане на води. Бетоновата част от канала е била пълна с вода в черен цвят и без дебит на отпадъчни води.

Дадено е предписание на свинекомплекса – за представяне на подробна схема на канализационната му мрежа. Изпратено е писмо до община Шумен – за проучване на произхода и предназначението на тръбата, а също и до ОДБХ-Шумен – за предоставяне на информация по компетентност.

За подобни нарушения Законът за водите предвижда санкции в размер от 2000 лв. до 10 000 лева. Взети са общо шест водни проби от експертите на екоинспекцията по заявка на БДЧР. Резултатите от анализа им ще бъдат оповестени допълнително.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сторми Даниелс: 90-те секунди секс с Тръмп бяха най-лошите в живота ми

Сторми Даниелс, звездата от филмите за възрастни е правила секс с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на брака му с Мелания. По думите ѝ, тя и Тръмп се срещнали чрез адвоката му Майкъл Коен и скоро последвали „най-лошите 90 секунди в живота й“. В подкаста Mea Culpa […]