Финансов министър може да стане премиер на Румъния

NetNews

Румънският президент Клаус Йоханис номинира днес досегашния финансов министър от Национално-либералната партия (НЛП) Флорин Къцу за премиер, съобщава Аджерпрес, предаде БТА.

Йоханис проведе днес втори кръг консултации с парламентарните партии за съставяне на правителство, които бяха бойкотирани от Социалдемократическата партия (СДП). СДП, която спечели най-много гласове на изборите на 6 декември, обяви, че ще бъде в опозиция.

Снощи дясно-центристката НЛП подписа споразумение със Съюз за спасение на Румъния – партия ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) за коалиционно управление. "Готов съм да поема управлението в този труден за Румъния момент. Ще продължим това, което сме започнали тази година, и, разбира се, имаме в управленската програма редица важни мерки за румънците в предстоящия период", заяви Къцу след консултациите, като добави: "Утре вечер се захващаме за работа".

Според телевизия Диджи 24 лидерите на коалицията искат парламентарният вот за встъпване в длъжност на новото правителство да се състои утре вечер, а първото заседание на новото правителство – веднага след това. 48-годишният Къцу е завършил бакалавърска степен по икономика в колежа "Гринел" в щата Айова, САЩ, а след това – магистърска и докторска степен в Държавния университет в Айова. Работил е в Националната банка на Нова Зеландия, в Европейската банка за възстановяване и развитие и в румънския клон на Ай Ен Джи Банк.

След парламентарните избори през 2016 г. влиза в парламента като сенатор от НЛП, а от ноември 2019 г. е министър на финансите в правителството на Лудовик Орбан. "Гарантирам, че ще направя всичко възможно да имаме стабилно и трайно правителство. Ролята на това управление е Румъния да мине възможно най-бързо през здравната криза и да изправим Румъния на здрави крака", заяви Къцу след обявяването на номинацията му.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Представят новия бюджет на София след Нова година

Бюджетът на София за 2021-ва ще бъде представен в първите дни на новата година, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР. “Не предвиждаме, не увеличаваме местните данъци, основни такси. Правим всичко възможно да привлечем допълнително и външен ресурс. Амбициозната програма за строителство на детски градини е почти изцяло финансирана със […]