Финландия забавя процеса на присъединяване към НАТО

NetNews

Финландското правителство забави процеса на кандидатстване за НАТО, за да се присъедини към алианса едновременно с Швеция. Това съобщава шведският вестник Dagens Nyheter (DN), позовавайки се на източник от шведското правителство.

„За момента Финландия забавя процеса, докато Швеция го ускори, за да могат и двете страни, ако бъде взето такова решение, да кандидатстват за членство едновременно“, каза източникът.

По-рано заместник-председателят на комисията по външните работи на финландския парламент Ерки Туомиоя заяви, че Хелзинки може да кандидатства за членство в НАТО през следващите седмици. Туомиоя подчерта, че това решение има „силно мнозинство както в общественото мнение, така и в парламента“. В същото време той не разкри личното си отношение към влизането на страната в Северноатлантическия алианс.

Британският вестник The Times съобщи на 11 април, че Швеция и Финландия са готови да се присъединят към НАТО през лятото на 2022 г. Според източниците на изданието в алианса подобни решения на Стокхолм и Хелзинки са резултат от стратегическата грешка на Русия.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Почина най-възрастната жена в света

Японката Кане Танака, която се смяташе за най-възрастната жива дълголетница в света, почина. Тя беше на 119 години и 107 дни, съобщи японския телевизионен канал NHK. Кейн Танака е родена на 2 януари 1903 г., което се потвърждава от множество документални доказателства. Жената цял живот е работила в магазин, където […]