Финландия иска бързо присъединяване към НАТО, в случай на кандидатура за членство

NetNews

Финландия се надява на възможно най-бързо ратифициране на договорите от 30-те страни членки на НАТО, в случай на нейна самостоятелна или в тандем с Швеция кандидатура за присъединяване към атлантическия алианс. Това заяви финландската премиерка Сана Марин на пресконференция с лидерите на северните европейски страни, състояла се в Копенхаген, предаде Франс прес.

„Ако Финландия и Швеция са кандидати, ключовият въпрос е да има процес на ратификация, който да е възможно най-кратък“, каза Марин.

„Това ще бъде най-добрата гаранция за сигурността, която ние можем да имаме“, допълни тя.

„Но разбира се ние разговаряме конкретно с възможно най-голям брой страни членки на НАТО относно гаранциите за сигурността и проблемите със сигурността, които ние можем да имаме по време на междинния период“, допълни тя. Тя поясни, че сред тези страни са САЩ, Великобритания, Германия и Франция. Франс прес припомня, че този междинен период може да продължи няколко месеца.

Същевременно британският министър на отбраната Бен Уолас, който беше във Финландия за военни учения, обеща подкрепата на страната му за Хелзинки в случай на атака срещу северната европейска държава. „Не мога и да си помисля, че ние няма да дойдем да подкрепим Финландия и Швеция, на какъвто и етап те да са в дебатите за НАТО и техните споразумение. Вярвам, че това е нещото, което ни свързва наистина“, каза Уолас.

Очертава се единодушно мнение сред членовете на алианса относно евентуална кандидатура за присъединяване на Финландия и Швеция. Но този процес по ратификация на съответните договори налага и зелена светлина от страна на парламентите на 30-те страни членки.

Само членовете на НАТО се ползват официално от защита по силата на член пети от договора за алианса.

Президентът на Финландия Саули Нинистьо трябва да обяви официално на 12 май личната си позиция относно кандидатурата на страната му в НАТО, но вече е осигурена силна подкрепа за това от обществеността и от депутатите в парламента.

В Швеция правителството и партиите в парламента трябва да представят на 13 май становище по въпроса за евентуална кандидатура.

Стокхолм също води консултации със страните членки на НАТО. Шведската външна министърка Ан Линде посети вчера САЩ, а сега е в Канада.

Същевременно в интервю за испанското издание „А Бе Се“ говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че в случай на влизане в НАТО на Финландия и Швеция те ще се превърнат в пространство за противопоставяне на алианса с Русия с всички произтичащи от това последствия, предаде ТАСС. Тя попита дали народите на тези две страни се стремят точно към това.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Жизел Бюндхен показа завидна форма в най-новата си фотосесия (СНИМКИ)

Бразилският супермодел Жизел Бюндхен изглежда е преборила стареенето, защото тази жена изглежда все по-феноменално с всеки изминал ден. В последната си фотосесия тя изглежда меко казано зашеметяващо. Съпругата на Том Брейди е жена във всеки положителен смисъл на думата. <blockquote class=“instagram-media“ data-instgrm-permalink=“https://www.instagram.com/p/CdJHPThLuD2/?utm_source=ig_embed&amp;utm_campaign=loading“ data-instgrm-version=“14″ style=“ background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px […]