Финландия иска незабавно в НАТО, Русия плаши с ядрена война

NetNews

Досега беше общоизвестна тайна, но вече е официално: президентът и министър-председателката на Финландия искат тяхната страна да се присъедини „незабавно“ към НАТО, пише френският в. „Либерасион“. Присъединяването към НАТО би подобрило сигурността на страната и ще подсили Алианса, написаха те в съвместно изявление, оценявано като важна стъпка към подаването на кандидатура за членство, предаде БТА.

Демонстрациите на подкрепа не закъсняха: генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, германският канцлер Олаф Шолц, френското президентство и комисията по външни работи на Сената на САЩ обещаха подкрепата си на Швеция и Финландия, ако решат да подадат официална кандидатура за присъединяване. Очаква се и Швеция да последва примера на Финландия и да се кандидатира за членство в Алианса, отбелязва в. „Паризиен“.

Дмитрий Медведев, руският експрезидент, който днес заема поста заместник-председател на Съвета по национална сигурност, веднага разкритикува вероятното разширяване на НАТО. „Страните от НАТО, които доставят оръжие на Украйна, обучават войските да използват западна техника, изпращат наемници, както и ученията на страните от Алианса в близост до нашите граници, увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия“, предупреди той в Телеграм. „Подобен конфликт винаги носи риска да прерасне в истинска ядрена война“, добави експрезидентът.

Руското външно министерство пък заяви, че Русия „ще бъде принудена да предприеме ответни стъпки, както от военно-техническо, така и от друго естество, за да спре нарастващите заплахи за националната си сигурност“. Руските дипломати обвиниха НАТО, че се опитва да създаде нов фланг, за да заплашва Русия и предупредиха Хелзинки, че трябва да има предвид „отговорността и последствията от подобно решение“. „Путин може да обвинява само себе си“ за разширяването на НАТО, пише британският в. „Гардиън“ в редакционна статия, като посочва, че нарастването на финландската обществена подкрепа за присъединяване към Алианса от по-малко от 30% до 76%, се дължи на руското нахлуване в Украйна.

В продължение на години страхът да не провокират Москва връзваше ръцете на Швеция и Финландия. Мащабното нападение срещу Украйна, водено в момента, накара мнозина да смятат, че няма какво да губят, а руските провали в съседната страна показват, че тя може да не е толкова страшна, колкото се е смятало. Русия вече е заявявала, че в случай на присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО, ще разположи ядрени оръжия в Балтийския регион, но истинската реакция вероятно ще бъде под формата на дезинформация, кибератаки и други провокации, отбелязва британското издание, като предупреждава, че Москва не трябва да бъде единственият повод за загриженост. За да може да се справи със задачата си да противодейства на заплахата по източните си граници, Алиансът трябва да проявява бдителност и към вътрешните заплахи.

„Дали Русия ще започне нашествие във Финландия? Не и ако помни добре историята“, гласи заглавие на британския в. „Телеграф“. Страната, която се очаква скоро да се присъедини към НАТО, унижи СССР в Зимната война през 1939 г. и знае как да се защитава на своя територия. Финландия може да е поддържала неутралитет в продължение на десетилетия, но тя дължи съществуването си като независима държава на майсторството си в асиметричните военни тактики и особено битките в арктически условия. Страната научи важен урок във войната през 1939 г., който оформи подхода ѝ към отбранителната политика: тя се превръща в толкова трудна цел за превземане, че обезсмисля всякакво нашествие. Близо една трета от финландците са резервисти, което дава на страната близо един милион обучени военни, на които може да разчита. Гражданското общество също е готово за криза. Хелзинки си взе поука и от действията на Русия през 2014 г., създавайки специални „сили за готовност“, подготвени да отговорят на нашествие и да спечелят време за пълна мобилизация.

Въпреки че Финландия се обръща към НАТО за допълнителна защита, тя носи на Алианса десетилетия на опит в противопоставянето на руската заплаха, подчертава британското издание. Евентуално присъединяване на Швеция и Финландия няма да промени НАТО толкова много, но напрежението между Алианса и главния му геополитически опонент ще се засили, като основният въпрос ще бъде този за руско-финландската граница. С присъединяването на Финландия границата между Русия и Алианса ще нарасне близо тройно. Това не прави една евентуална война автоматично по-вероятна, но е от типа промени, които Москва се стремеше да предотврати, отбелязва американското издание.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Видео от Украйна показва как руски войници застрелват цивилни в гръб

Охранителни камери в Украйна документираха поредното военно престъпление на руските окупатори, които започнаха пълномащабна война срещу Украйна на 24 февруари. На кадрите се вижда как руските войници застрелват в гръб двама цивилни, които не са въоръжени, а даже секунди преди това са им дали цигари. Си Ен Ен публикува видеото, […]