Фон дер Лайен: Храната е превърната в част от терористичния арсенал на Кремъл

NetNews

„Храната е превърната в част от терористичния арсенал на Кремъл и ние не можем да толерираме това“, каза председателката на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, пред Европейския парламент в Страсбург, предаде БНР.

Фон дер Лайен припомни, че по данни на Световната банка 10 млн. души са застрашени от крайна бедност заради нарастването на цените на храните с всеки процент и допълни, че става дума за хладнокръвни и пресметнати действия на Путин.

„Смятам, че това е единственият начин да опишем руските бомбардировки срещу обекти за складиране на зърно и блокадата на украинските пристанища, а в някои случаи и на кражба. Близо 20 милиона тона зърно в момента е блокирано в Украйна.“

Фон дер Лайен допълни, че санкциите на ЕС срещу Русия са изработени така, че от тях да бъдат изключени хранителните продукти.

От своя страна председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук поиска ЕС да приеме допълнителни санкции върху режима в Русия.

„Разбирам, че те нанасят вреда на вашия бюджет. Но ако не предприемем нищо, цената на поражението ще бъде много по-висока. Затова трябва да се сложи икономически край на войната“, бе категоричен той.

Стефанчук също поиска Украйна да получи статут на страна кандидатка за ЕС. Като добави, че е много важно това послание да бъде чуто от украинския народ на 24 юни, когато в Брюксел ще заседават европейските лидери, той допълни:

„Ако на 24-ти ние не чуем това послание, то ще бъде чуто от Путин. На него ще му стане ясно, че той може да продължи да действа безнаказано. Искам ясно да заявя, че 24 юни ще бъде водораздел и се надявам да е прелюдия към нашата голяма победа“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Борислав Сандов: Транспортът е най-големият замърсител

Транспортът е най-големият замърсител с фини прахови частици през летния период. Това заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов на пресконференция, на която представи Националния доклад за опазване на околната среда за 2020 г. Значително завишени са нивата на вредните емисии от газове, генерирани от транспорта. В периода […]