Франция предлага да построи шест реактора в Полша

NetNews

Френската EDF е направила предложение на полското правителство да построи до шест реактора EPR. Проект с такива размери ще декарбонизира 40% от електроенергията на страната и ще спести изпускането на 55 милиона тона CO2 в атмосферата годишно.

Необвързващата предварителна оферта предлага редица възможности за Полша. Тя съдържа подробности за проектирането, доставката и строителството на между 4 и 6 енергоблока с реактори EPR на две или три площадки. Енергоблоковете ще произвеждат 1650 MWe всеки.

EDF съобщи, че е „ангажирана да партнира на полската програма за атомна енергия от приемането ѝ, с пълната подкрепа на френското правителство“. Двете страни са сред десетте европейски държави, които наскоро настояха атомната енергия да бъде включена в зелената таксономия на ЕС.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мика Зайкова: Крадливата система на Борисов не е разградена

На моите години хората би трябвало да си почиват, но мене ме е срам от българите. Нашето поколение позволи каймакът на утайката да изплува и да поеме управлението на държавата. Това коментира пред bTV Мика Зайкова. „Какво направи Костов – България имаше промишлености във всички отрасли. Т. нар. „приватизация“ ликвидира […]