Хампарцумян: Мораториумът купува време, инфлацията расте навсякъде

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Продължава скокът на цените на ток, газ и основни продукти. Ще катастрофира ли родната икономика?

„Инфлацията расте в целия свят. Тя има негативни и позитивни страни. Тя беше по един или друг начин очаквана в периода, в който доста сериозно се печатаха пари – всички видове облекчения, улеснения и какви ли не програми. Това помогна на света да се стабилизира и да тръгне нагоре. Накрая купонът свършва, идва сметката и някой трябва да плаща. Разбира се, тези, които плащат, са всички участници в икономиката и гражданите“, заяви банкерът и председател на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян в предаването „Денят ON AIR“.

„Тези, които са с фиксиран доход или с по-малко средства, те ще понесат най-тежко последствията на инфлацията. Тези, които са икономически активни, за тях има шанс, защото те могат да прехвърлят това поскъпване върху собственото си производство. Ако произвеждат стоки и услуги, които някой иска да купи, те не би трябвало да се притесняват, напротив“, обърна внимание той.

Хампарцумян уточни пред Bulgaria ON AIR, че рязкото покачване на енергията идва от решение на бюрократи да заложат на рязко минаване в зелената енергия.

„100% компенсация за бизнеса е безсмислена. Тя не е устойчива. Мораториумът и компенсациите са мерки, които са непазарни. Просто се купува време, докато се анализира ситуацията и да се види как да продължим напред“, обясни банкерът.

„Ако работодателите очакват някой да им нарисува светлия път към бъдещето, мисля, че ще бъде прекалено. Тук става дума за насърчаване на предприемчивостта, за създаване на една образована работна сила, която е образована както 21 век иска. Тук въпросът е да направим необходимите усилия това, което ни липсва, да го компенсираме. Най-трудно се компенсира човешката сила“, добави още банкерът.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румъния намали срока на карантината заради COVID

Началникът на румънския Департамент за извънредни ситуации Раед Арафат съобщи след заседание на Националния комитет за извънредни ситуации, че от събота ще бъдат намалени сроковете на карантината в страната, предаде Аджерпрес. Така периодът на карантина ще бъде пет дни за ваксинираните и за преболедувалите през последните 180 дни. За останалите […]