Хаос в Лондон: какво се случва във Великобритания

NetNews

„Никога не съм преживявал ден като този“: Лондон е затънал в хаос. След вчерашния ден на премиерката Лиз Тръс може би ѝ остават не броени дни, а броени часове. Какво се случва във Великобритания?

По време на изслушването в парламента в сряда, 19 октомври, британската министър-председателка Лиз Тръс отхвърли исканията на опозицията за нейната оставка. Тя заяви, че е „боец“ и „не се отказва“.

Причина за недоволството бяха плановете на Тръс за данъчни облекчения, които заплашваха да предизвикат финансов хаос. С назначаването на новия финансов министър Джеръми Хънт тя обаче се завъртя на 180 градуса. Положението тъкмо изглеждаше спокойно, но следобед последва нов трус: внезапната оставка на министърката на вътрешните работи Суела Брейвърман. Като причина Брейвърман посочи изпращането на правителствени документи чрез личен мейл акаунт – нарушение на правилата, за което поема отговорност.

„Да се преструваме, че не сме допуснали грешки, да продължаваме така, сякаш никой не вижда, че сме ги допуснали, и да се надяваме, че нещата магически ще се оправят, не е сериозна политика“, написа Брейвърман в съобщението, с което обяви оставката си. Намек към Тръс, която е критикувана, че вместо да подаде оставка след фиаското около данъчния план, пожертва финансовия си министър. Във втората част на съобщението си обаче Брейвърман открито отправя нападки към Тръс, посочвайки, че е обезпокоена от посоката, по която е поело правителството, че то не е изпълнило важни обещания и се е отклонило от предизборната програма.

Спор заради мигрантите?

Бившата главна прокурорка Суела Брейвърман е част от крайнодясното крило на Консервативната партия. Тя се застъпва за по-строг подход към нелегалните имигранти и връщането им в родните им страни. На конференцията на консерваторите в началото на октомври Брейвърман сподели, че мечтае на първа страница на вестник The Daily Telegraph да се появи снимка на първия полет за екстрадиране в Руанда, организиран от правителството. По време на дебат относно нарушенията на обществения ред като блокадите на движението от активисти за защита на климата тя пък заяви, че ставало дума за „коалиция на хаоса, за хора, четящи „Гардиън“, и такива, консумиращи тофу“.

Подозира се, че зад кулисите между Тръс и Брейвърман е възникнал сериозен спор на тема миграция. За да осъществи своята програма за ръст на икономиката, министър-председателката се нуждае от работна ръка отвън, но Брейвърман е твърдо против.

Министърката беше заменена набързо от бившия министър на транспорта Грант Шапс. По време на кампанията за премиерския пост той подкрепяше съперника на Тръс – Риши Сунак. Шапс призна, че в момента правителството преминава през трудни времена.

Заплахи, хаос и напрежение

Но денят все още не беше приключил. Във вечерните часове в Камарата на общините настана смут около гласуване за фракинга. Предложението на опозиционната Лейбъристка партия за въвеждане на забрана на фракинга беше отхвърлено с голямо мнозинство. Въпреки това се появи информация, че много депутати от Консервативната партия не са били склонни да гласуват против предложението. Имаше и доста въздържали се.

Очевидно главният организационен секретар – т.нар. „камшик“ в партията – който отговаря за дисциплината на парламентарната група, е трябвало да принуди свои колеги да гласуват против. „Видях юмручни схватки и сплашване“, заяви лейбъристът Крис Брайънт.

До последно не беше ясно дали това гласуване няма да се превърне във вот на недоверие за торитата. След като то премина, се разпространиха слухове, че главната организационна секретарка Уенди Мортън и нейният заместник Крейг Уитакър са подали оставка. Вечерта обаче те обявиха от „Даунинг Стрийт“ 10, че още са на постовете си.

Дните на Тръс са преброени?

Председателят на Камарата на представителите ще проведе проверка на събитията, свързани с гласуването. Дългогодишният депутат от Консервативната партия Чарлз Уокър изрази възмущението си от ситуацията пред БиБиСи: „Преживяхме няколко диви дни около Брекзит, но никога не съм виждал ден като този. Това е непростимо, срамно и ужасяващо. Толкова съм ядосан от начина, по който това правителство вреди на нашата партия. Писна ми.“

След този хаотичен ден в Уестминстър на Лиз Тръс може би ѝ остават не броени дни, а броени часове. Партията ѝ обаче трябва да има план за това кой да замени Тръс и по какъв начин ще бъде взето това решение. Призивите за предсрочни избори стават все по-силни. Но те са слабо вероятни – при положение, че консерваторите изостават с над 30% от лейбъристите в проучванията.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Интересна новина от пазара на нови жилища

Броят на новите жилища в САЩ, започнали да се строят през септември, е намалял с 8,1% от ревизираната цифра през август – до 1,439 милиона, се казва в изявление на Министерството на търговията на страната. Анкетирани от DailyFX анализатори очакваха бройката да спадне до 1,475 милиона от първоначалното ниво от […]