Хаос и несигурност: Румъния изпадна в нова криза

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Коалиционни интриги, министерски рокади и оставки – политическият хаос в Румъния в последните седмици се засилваше. Във вторник се стигна и до неговата кулминация: правителството на националлибералния премиер Флорин Къцу, което управлява от едва девет месеца, падна след вот на недоверие, иницииран от опозиционната Социалдемократическа партия. Така Румъния отново остана без правителство – в пика на четвъртата COVID вълна, която доведе до препълнени болници и близо 15 хиляди нови инфекции среднодневно. Вотът на недоверие мина с над 90 процента от гласовете на присъстващите в залата депутати. Още две партии – крайнодесният Алианс за обединение на румънците и зелено-либералният Съюз за спасение на Румъния също бяха поискали подобно гласуване.

Политическата нестабилност продължава години

Румъния се намира в абсурдна политическа ситуация. След парламентарния вот, който се проведе миналия декември, страната за първи път от 2012-а година насам разполагаше с управляващо мнозинство, което не е в противоборство с президента на страната. Бившият президент Траян Бъсеску и настоящият Клаус Йоханис години наред водеха война със социалдемократите, които се осланяха на националистическа и антиреформистка политика. Правомощията, които конституцията на Румъния дава и на правителството, и на президента, от десетилетия водят до политическа блокада. Конституционна реформа така и не бе проведена.

От 2012-а година насам в Румъния се смениха 17 министър-председатели и 13 правителства. В политиката на страната, белязана от буксуващи реформи и тежки социални проблеми, едно нещо е стабилно – нестабилността. Миналогодишните парламентарни избори създадоха условия това се да се промени. Близката до президента Йоханис Национална либерална партия успя да сформира коалиция със зелено-либералния Съюз за спасение на Румъния и партията на унгарското малцинство Демократичен съюз на унгарците в Румъния. Новият кабинет на Флорин Къцу представи амбициозна програма за реформи, основно в публичната администрация и правосъдието.

Кой наистина иска да реформира Румъния?

Оказа се обаче, че националлибералите и представителите на унгарците не са толкова заинтересовани от антикорупционните мерки, деполитизирането на публичната администрация и закриването на специалното звено за контрол и наказания на независими прокурори и съдии, създадено през 2018-а от социалдемократите и редовно критикувано от европейските институции. Напрежението между коалиционните партньори ескалира през август, в резултат от което премиерът Флорин Къцу уволни правосъдния министър от Съюза за спасение на Румъния. А партията му напусна управляващата коалиция. В редиците на управляващите националлиберали също се води борба за надмощие. В края на септември премиерът Къцу бе избран за лидер на партията, а председателят на парламента Лудовик Орбан, който до този момент заемаше поста, заплаши, че ще я разцепи.

Президентът Йоханис не оправда очакванията

В своето обръщение след вота на недоверие президентът Клаус Йоханис обвини като цяло „политиците“ за кризата, в която Румъния изпадна. Вместо да решат проблемите, предизвикани от пандемията и цената на горивата, те са вкарали страната в нова политическа несигурност. Много наблюдатели определят изказването на Йоханис като цинично, защото виждат в него основния виновник за настоящата криза. Сериозни са подозренията, че той е участвал активно в разрушаването на коалицията. На бившия вече премиер Къцу често се гледа като на марионетка на президента. Каква е мотивацията на самообявилия се реформатор Йоханис да свали реформаторската коалиция не е ясно. Според мнозина, той не може да отговори на очакванията.

„Йоханис така и не разбра напълно ролята на президента и голямата политика“, написа по този повод Кристиан Пантази от портала G4media. Един пример за това: в пика на пандемията и кризата в здравната система, облечен в бял костюм президентът посети скъп голф клуб близо до родния си град Сибиу. „Бих искал да насърча възможно най-много хора да открият този красив спорт, който предлага такова удовлетворение“, заяви той. А много румънци направиха паралел с известното изказване на френската кралица Мария-Антоанета за пастите. Сега Йоханис им предлага не да ядат пасти, а да играят голф.

Автор: Кено Ферзек

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Везиева връчи три сертификата за инвестиция клас А на обща стойност над 23 млн. лв.

Министърът на икономиката Даниела Везиева връчи три сертификата за инвестиция клас А, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на обща стойност 23 100 000 лв., които предвиждат разкриването на 162 нови работни места. По време на събитието министър Везиева заяви, че за последните 5 месеца са […]