Харчим над 70% от водата за охлаждане при енергопроизводството

NetNews

Над 70% от използваната вода в България отива за охлаждане при енергопроизводството – информацията е на природозащитната организация „Грийнпийс България“, цитирана от БНР.

Дни преди парламентарния вот еколозите поставят въпроса за бъдещето на водните ресурси на страната и настояват за конкретни решения на проблема с недостига на вода.

Еколозите настояват за ясна визия за използването на вода в енергийната система през следващите 10 години, както и за подобряване на качеството на реките в близост до въглищните централи. Меглена Антонова:

"Призоваваме особено управляващите и въобще институциите, да имат по-смели действия. Има реки в България, които са определени със статут "много лошо състояние"".

Посочват и пример за екологична катастрофа – замърсените води около ТЕЦ "Бобов дол". Десислава Микова обясни:

"Наши проби показаха нерегламентирано изпускане на огромни количества въглищна пепел. Пробите бяха взети от река Разметаница".

Седем от общо девет от най-големите въглищни централи у нас се намират в региони, критично застрашени от безводие, допълни Антонова:

"Да преосмислим този начин на производство на енергията, защото водата като източник на живот за нас няма алтернатива, докато на много от тези начини да произвеждаме енергия можем да намерим алтернативи, които са много по-икономични по отношение на използването на вода".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Утре решават за видеонаблюдението при броене на бюлетините

Върховният административен съд ще разгледа казуса за видеонаблюдение при броенето на бюлетините в открито съдебно заседание в петък, 2 април. Това съобщиха от съда, предаде БНР. Административното дело е образувано днес по жалба на Централната избирателна комисия против решението на Административен съд – София град. С него първоинстанционният съд разреши […]