Харчим най-много за храна – цели 21%, на второ място са сметките

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Харчим най-много за храна - цели 21%, на второ място са сметките

Снимка: Dnes.bg, архив

Българите харчат най-много пари за храна и безалкохолни напитки – 20,7 на сто от общите разходи на домакинствата са за това перо, сочат последните данни на Евростат, цитирани от „Моитор“.

На второ място в класацията се нареждат харчовете за поддръжка на жилището и плащането на сметките за вода и ток, газ и други горива с 20 на сто. За сравнение – средно в Европейския съюз домакинствата харчат най-много за жилищните и режийните разходи – 27,5%, а за храна и безалкохолни заделят 14,8 на сто.

Третото перо, което у нас „гълта“ най-много от общите разходи на домакинствата, е транспортът – неговият дял е 11,7 на сто при средно 11,6% в Европейския съюз.

За ресторанти и хотели българските домакинства заделят 4,9 на сто от общите си разходи, а за алкохолни и тютюневи изделия – 5,7%. За въпросните показатели останалите европейци заделят средно по 6 и 4,4 на сто. Статистиката разкрива още,  че най-значителни разходи за храна и безалкохолни напитки правят домакинствата в Румъния- 26,4 на сто от общите им разходи. По този показател България е на пето място сред държавите-членки на Европейския съюз.

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Изпращаме силна и успешна година за родните спортисти

Годината беше наситена с много успехи в спорта. На Олимпийските игри в Токио нашите спортистки спечелиха шест медала. „Обикновено в края на годината се чудиш кого да сложиш по-напред и как да запълниш десетката в „Спортист на годината“. За първи път искаш да сложиш всички на първо място. Много горда […]