Хеликоптерът Ingenuity преживява първата си нощ на Марс

NetNews

Вторият месец от престоя на Марс на марсохода Perseverance, който кацна на планетата на 18 февруари, завърши с уникален експеримент, предназначен да започне ерата на извънземната аеронавтика. Миниатюрният хеликоптер Ingenuity се отдели от марсохода и прекара първата нощ на червената планета в автономен режим.

Според изчисленията на НАСА в кратера Jezero, където сега се намират Perseverance, нощните температури могат да паднат до минус 90 градуса по Целзий. Такива ниски температури могат да причинят термични повреди на механизмите, бордовите батерии и слънчевите панели на крехкия хеликоптер, който тежи само 1,8 кг.

Важността на събитието от първия извънземен полет в атмосферата на друга планета на устройство, създадено на Земята, беше подчертано от инженерите на НАСА, които поставиха част от самолета на братята Райт Flyer-1 в корпуса на Ingenuity. От цялото изследователско оборудване на борда на компактния хеликоптер има само камера с висока разделителна способност, която предава данни на Perseverance.

Единствената цел на 30-дневната мисия (марсианският ден е с продължителност 24,6 земни часа) Ingenuity е да се докаже жизнеспособността на земните технологии за полет в атмосферата на Марс. До момента се събира информация за състоянието на системите за управление на топлината и работата на няколко бордови системи. Получаването на тези данни ще оптимизира отоплителната система на хеликоптера, за да гарантира нейната жизнеспособност през следващите 30 дни активни полетни експерименти.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нова площадка по безопасност на движението в Ямбол

В двора на Общински детски комплекс в Ямбол е разчертана площадка по безопасност на движението. Новата придобивка включва различни видове кръстовища и пешеходни зони, които в максимална степен се доближават и пресъздават градската среда, съобщават от община Ямбол. По време на обучението за правилата на движение могат да бъдат използвани […]